Jaká je budoucnost studentských médií a na co se soustředí zájem mladých posluchačů?

13. březen 2017

Katedra divadelních a filmových studií Univerzity Palackého připravuje ve čtvrtek 23. března v rámci festivalu program, zaměřený na mladé posluchače. V dopoledních hodinách dostanou svůj prostor studentské mediální spolky, odpoledne pak proběhne diskuzní panel Mladé rádio – rádio pro mladé. Hosty budou například Brit Jensen nebo Filip Titlbach, moderátor Radia Wave.

První oficiální setkání českých studentských médií se uskuteční právě ve čtvrtek v rámci festivalu Prix Bohemia Radio. Půjde o dvou a půl hodinový blok s workshopem na téma „Vnitřní komunikace, motivace a udržitelnost ve studentských spolcích,“ který povede lektorka z Akademického centra studentských aktivit. Účast přislíbila studentská rádia i televize z různých koutů republiky, Prahy, Brna, Ostravy a Olomouce.

Studentská média jsou dnes samozřejmostí téměř každé univerzity, ale až doposud chyběla jakákoli platforma, která by studentským televizím i rádiím umožnila vzájemnou spolupráci.

„Setkání navazuje na snahu českých studentských rádií a televizí vytvořit společný prostor pro sdílení kontaktů, zkušeností, tipů a pozitivní energie. Chceme se poznat, začít spolupracovat, společně se vzdělávat, motivovat a ponoukat k lepším výsledkům. V budoucnu bychom chtěli zorganizovat konferenci většího rozměru, na které by proběhlo hned několik školících bloků a přednášek osobností z praxe. Březnové setkání je tedy prvním krokem k realizaci těchto plánů,“ svěřuje se s vizí setkání hlavní organizátorka Zuzana Řezníčková.

Vysílání studentského rádia UP AIR

Zuzana Řezníčková společně s pedagožkou Andreou Hanáčkovou povede i odpolední diskusní panel s názvem Mladé rádio – Rádio pro mladé. Program se zaměří na rozhlasové vysílání pro posluchače ve věku od 15 do 30 let.

Čím mladého posluchače zaujmout? Za jakých okolností si vůbec teenager rozhlas pustí?

To vše bude předmětem debaty, na které se svými příspěvky vystoupí například Brit Jensen a Filip Titlbach, moderátoři z Radia Wave, nebo dramaturgyně pořadů pro děti a mládež Lenka Veverková.

„Vzhledem k tomu, že na diskuzním panelu Mladé rádio – rádio pro mladé budou přítomni studenti, což je velká část našich posluchačů, předpokládám, že se od nich dozvím, jakým způsobem rádio poslouchají. Jestli přímo živě z éteru, prostřednictvím podcastu nebo si třeba pouští záznamy z webu, kde jsou u článků vložené audio stopy. Zajímavá by mohla být i samotná debata o podobě rádia pro mladé, co od něj očekávají, jak se k němu dostávají a jestli ho vyhledávají. No a samozřejmě mě zajímá, jak vnímají témata intimity, sexuality a vztahů v éteru,“ slibuje si od diskuzního panelu Filip Titlbach.

Filip Titlbach

„Považujeme za důležité zprostředkovat kontakt mezi studenty a prací těchto oborů. Rovněž máme zájem na tom, rozvíjet dialog mezi mladými posluchači a Českým rozhlasem. Řada mladých lidí nemá žádné ponětí o tom, co ve vysílání Českého rozhlasu mohou najít. Cílem je tedy navázat dialog a získat informace. Jako velké lákadlo považujeme možnost setkat se s uvedenými tvůrci, obeznámit se s jejich prací detailněji a vyjádřit i svůj názor na ni,“ dodává Řezníčková.

Obě akce zaštiťuje Katedra divadelních a filmových studií UP Olomouc, vstupné je zdarma a bez akreditace. Studentská média zahájí svůj blok v 10:00 hodin, v prostorách Uměleckého centra UP v divadelním sále ve třetím patře. Diskuzní panel Mladé rádio – rádio pro mladé odstartuje ve tři hodiny odpoledne na stejném místě.

autor: Lucie Kačerová
Spustit audio

Naši partneři