Josef, pokus o portrét člověka je na pomezí rozhlasové hry a experimentálního radiodokumentu

13. březen 2019

Josef je obyčejný řidič brněnské autobusové linky a současně neobyčejný člověk. Žije se smrtelnou nemocí, autistickými dětmi a vírou v člověka. Josef je hrdina, kterého bychom si na ulici nevšimli. Dokument je veristickým portrétem muže natočený během dvou dnů strávených v autobusové lince s Josefem, při jízdě z konečné na konečnou. Z konečné na konečnou Josefovým životem a životy nás všech. Pořad se žánrově nachází na pomezí mezi rozhlasovým dokumentem a rozhlasovou hrou.

Autorka dokumentu Dora Kaprálová potkala Josefa, brněnského řidiče autobusu, virtuálně. Osm let čítávala Josefovy facebookové statusy, zatímco sama pobývala v Berlíně i jinde. Pak mu jednoho dne zavolala. Setkali se v pět hodin ráno na brněnské autobusové zastávce. Svítalo, autobusy spaly ve vozovně, byla zima dubnového rána. Dora si sedla jsem do Josefovy linky s nahrávacím přístrojem a sluchátky na uších a znovu poznávala své rodné město.

O každé ulici Josef něco věděl, o každém pasažérovi, který se s ním dal do řeči, dokázal vlídně vyprávět. Vyprávěl i o svých dětech, vyprávěl o historii staré maloměřické fabriky, kterou jsme právě míjeli, vyprávěl o tom, jak se snaží přimět ostatní řidiče k rozumu, a většinou marně, o xenofobii viděné z kabinky řidiče, o bezdomovcích, o politice, o strachu a o naději. Jeli jsme kolem dodávky s nápisem „Přeprava krve“. Jeli jsme kolem dítěte, které spadlo s odrážedlem do louže a vřískalo. Míjeli jsme skupinu lidí u Olympie, kteří se vlekli s nákupními taškami jako ztracení mravenci v makrokosmu omylů.

Josefa od cestujících dělí sklo. Říká, že většina řidičů je tomu ráda, ale on ne. Pro Josefa je autobus chrámem a Josef si rád s lidmi povídá. „Kolik je na světě zatáček?“ ptám se. „Dvě. Levá a pravá,“ odpovídá Josef. „Kolik je na světě otázek?“ ptám se dál. „Jejda. Možná taky dvě. Příjemné a nepříjemné,“ dostává se mi odpovědi. „Kolik jste měl zastávek v životě?“ „Dost. Někdy mně připadá, že můj život, se nevyvíjel v linii, ale občas to byly zastávky, které přesměrovaly můj život jinam, jako při té jízdě.“

Je autobus Facebookem starších pasažérů, kavárnou učnic, které Josef vozívá každé ráno do nedaleké školy? Je Josefův autobus zpovědnicí osamělých starých žen?

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 1. dubna 2019 | 17:55 - 18:40 | poslech + diskuze
Kde: Divadelní sál Uměleckého centra UP
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Dokument
Název: Josef, pokus o portrét člověka
Autor: Dora Kaprálová
Režie: Petr Mančal a Dora Kaprálová
Dramaturg: Brit Jensen
Autor hudby/zvukového designu: Richard Clayderman, Friederich Chopin
Zvuková a technická realizace: Roman Špála
Délka (v minutách): 25:25
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Dvojka

autor: Dora Kaprálová
Spustit audio