Kohoutek a slepička na Prix Bohemia Radio

23. září 2010

Čtvrteční dopoledne na poděbradské kolonádě patřilo opět dětem. Přišly sem, aby se podívaly na představení Malého divadélka Praha. V podání manželů Anny a Rostislava Novákových se rozvinul známý příběh o kohoutkovi a slepičce. S pomocí poměrně jednoduchých rekvizit před očima dětí oživla slepička a kohoutek, postupně se ukázala studánka, švadlenka, švec, svině i kravička.

"...dej vody mému kohoutkovi, leží tam v oboře, má nožky nahoře, bojím se, bojím, že umře...". Všichni tu pohádku určitě znáte, kohoutek se dusí a slepička se zoufale snaží získat vodu. Děti netrpělivě nadskakují na lavičkách a prosí jednotlivé účastníky slepiččiny pouti, aby dali vodu bez nároku na nějakou odměnu. Studánka, švadlenka, švec, svině i kravička však trvají na tom, že zdarma nic nedají. Nad nebohou slepičkou a umírajícím kohoutkem se ustrne až nebe, které deštěm zalije louku, vyroste tráva, kravička se nají, dá mléko... a tak dále, až slepička nalije těžce získaný doušek do krku dusícího se kohoutka. Ten vyskočí a slibuje, že už nikdy nebude lakomý a bude se o sousta se slepičkou dělit.

Pohádka je o oddanosti a obětavosti slepičky, která neváhá pro kohoutka absolvovat dlouhou pouť za vodou. V podání Malého divadla Praha vidíme však i jiné cesty a varianty. Tu o tom, jak slepička nikam nešla, protože kohoutek zlobil a za záchranu jí nestál, o tom, jak kohoutek umřel a nakonec ho upekli a mnoho dalších odboček, vtipů a veselých meziher. Děti ani dospělí se na kolonádě určitě nenudili.

autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři