Kolonádu rozezněly housle Julie Svěcené

21. květen 2015

Úterní odpoledne na poděbradské kolonádě patřilo klasické hudbě. Svůj sólový koncert tu měla mladá houslistka Julie Svěcená za klavírního doprovodu Václava Máchy.

Julie přednesla Beethovenovu Sonátu op. 12 č. 1, Scherzo Johannese Brahmse, Andaluzskou romanci Pabla de Sarasate a Dvořákův Mazurek.

V obecenstvu tentokrát nesedělo jen hudbymilovné poděbradské publikum, ale také izraelští studenti ze střední hudební školy v Netanyi, jimž koncert zpestřil výměnný pobyt, který vznikl na základě spolupráce se středními školami v Poděbradech.

Julie Svěcená pochází z Brandýsa nad Labem, ale žije v Praze a studuje na pražské konzervatoři. Kromě soutěže Concertino Praga zvítězila mnohokrát na soutěži Plzenecké housličky, v roce 2010 se stala absolutní vítězkou Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí. V březnu téhož roku obdržela na Mezinárodní houslové soutěži Georga Philippa Telemanna v polské Poznaní 2. cenu a také zvláštní ocenění poroty – Největší osobnost soutěže.

Koncert Julie Svěcené v Poděbradech

Pravidelně vystupuje s domácími komorními orchestry – Virtuosi Pragenses a QUATTRO. Spolupracovala také se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a zlínskou, teplickou či plzeňskou filharmonií. Jako sólistka koncertovala na festivalech Rozhlasový podzim, Moravský podzim, Smiřické svátky hudby, Klášterecké hudební prameny, Kocianovo Ústí, Tóny Chodovské tvrze Praha. V letošním roce vyšlo její první samostatné CD Julie, na kterém v září roku 2010, tedy ve svých šestnácti letech, natočila skladby J. Brahmse, P. de Sarasate, M. Ravela, O. Ševčíka, F. Ondříčka a E.Ysaÿe.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři