Living with the Gods. Víra v bohy jako lidský fenomén

21. březen 2019

Za posledních 40 000 let sdílejí lidé žijící ve skupinách své příběhy, aby popsali a vysvětlili své místo na světě. Program z produkce BBC Radio 4 Living with the Gods se zaměřil na tato vyprávění a rituály s nimi spojené, které prozkoumal prostřednictvím objektů, jež komunita v dějinách lidstva vytvořila a zvykla si užívat k vyjadřování a posilování svého přesvědčení.

Living with the Gods (Život s bohy) je třicetidílný rozhlasový seriál, napsaný a prezentovaný bývalým ředitelem Britského muzea Neilem MacGregorem, a název doprovodné výstavy, jejímž cílem bylo prozkoumat tento zdánlivě globální lidský fenomén. Seriál zkoumá lidské společnosti a to, co Neil MacGregor popisuje jako „spojení mezi strukturami víry a strukturami společnosti”.

Otázky víry se v posledních desetiletích přesunuly do centra globální politické scény – to je neočekávaný návrat ke vzoru starému několik staletí. Ale jaké jsou vztahy mezi strukturami víry a společnosti? V tomto projektu, ve kterém využíváme artefakty z Britského muzea, mluvíme s odborníky z mnoha oborů a snažíme se prozkoumat některé z těchto otázek. Díváme se při tom na komunity z hluboké historie i současnosti, v Evropě i po celém světě.
Neil MacGregor

Projekt je čtvrtým partnerstvím mezi BBC Radio 4 a Britským muzeem, předcházely projekty A History of the World in 100 objects, Shakespeare’s Restless World a Germany: memories of a nation.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 4. dubna 2019 | 11:40 – 12:00 | prezentace + diskuze
Kde: Filmový sál Uměleckého centra UP
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Multimédia
Název: Living with the Gods
Autor: BBC Radio 4 (Velká Británie)
Jazyk prezentace: anglický

Spustit audio