Minutová šance aneb veřejnoprávní a privátní stanice vytvořily dokonalou harmonii

21. květen 2015

První festivalový den zahájilo zasedání poroty v kategorii Minutová šance. Do této kategorie mohla být přihlášena upoutávka – reklama na pořad nebo akci v délce do 60 sekund.

Soutěžní příspěvky ucházející se o umístění musely být odvysílány v době od 1. 1. 2010 do 31. 5. 2011. Celkem bylo přihlášeno 69 anoncí. Paleta obdržených příspěvků byla velice pestrá tak jako porota, která zasedla v dobrém rozmaru v jednom z poděbradských hotelů.

Předsedou poroty byl pan Ing. Jiří Mikeš, lektor Vysoké školy ekonomické v Praze. Dalšími členy poroty, kteří vzali na svá bedra výsledek soutěžní kategorie, byli: Michal Zelenka, Lubomír Zeman, Ivan Kadeřávek a František Soukup. Ještě před svým odjezdem do Poděbrad všichni členové vybrali deset nejlepších příspěvků. Slavností zasedání zahájil šéfproducent Českého rozhlasu a ředitel festivalu Prix Bohemia Radio, pan Miroslav Dittrich.

Jiří Mikeš v úvodu vyzdvihl hlavní předpoklady úspěšné anonce. Těmi jsou humor, schopnost vzbudit zájem a vyvolat pozornost posluchače. Lubomír Zeman apeloval na kvalitu hudby, střihu a použitého jazyka. Všichni přítomní se jednohlasně shodli na celkové dobré kvalitě anoncí, jejich nápaditosti a kreativitě. O výsledném pořadí prvních tří umístěných upoutávek bylo rozhodnuto téměř jednohlasně. A čím si porotce získala vítězná anonce? Jsou to nápaditost, výrazovost a celkově sympatické emotivní ladění. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne třetí festivalový večer 13. 10. 2011 v Divadle Na Kovárně.

Těsně před polednem nabídla porota prostor pro diskusi s autory přihlášených anoncí v této soutěžní kategorii. Ústředním tématem letošního ročníku Prix Bohemia Radio je čas. Relativní veličina, která nekompromisně a zcela nezávisle ovlivňuje životy nás všech. Jedním z kritérií přihlášených anoncí byl časový limit 60 sekund. V jedné minutě musí upoutávka oslovit posluchače, přinést nápad a kvalitní zpracování.

Hlavní linií diskuse byl konsensus o nutnosti vzájemného doplnění veřejnoprávních a soukromých stanic. Všichni přítomní se neomezili pouze na rozhlasové vysílání, ale provařena byla témata marketingové komunikace, reklamy či hlasového projevu.
Živá konverzace byla obohacující pro všechny přítomné a vyústila v inspiraci pro budoucí projekty. V budoucnu se tak můžeme třeba těšit na mezinárodní soutěžní kategorie.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio

Naši partneři