Mladí hudebníci v Kyjově

21. duben 2009

Kyjov, centrum folklorního regionu Dolňácka, se stane ve dnech 1. - 2. května 2009 dějištěm významné hudební události - ústředního kola 14. ročníku národní soutěže Hra na lidové nástroje, komorní a souborová hra lidových nástrojů. Soutěž je určena žákům základních uměleckých škol v oborech: soubory lidových nástrojů, hra na cimbál a dudy a komorní hra.

Soutěžní přehlídka mladých hudebních talentů, která se koná jednou za tři roky, se uskuteční v prostorách Městského kulturního střediska v Kyjově. Na základě pověření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR ji organizuje Základní umělecká škola v Kyjově. Podle slov jejího ředitele Petra Petrů se v Městském kulturním středisku v průběhu dvou dnů představí celkem 659 mladých hudebníků z 56 ZUŠ z celé republiky, z toho ve hraní na cimbál 44 dětí v devíti věkových kategoriích, ve hraní na dudy 27 dětí, dále 19 dudáckých a lidových muzik a 26 cimbálových a hudeckých muzik - vždy ve třech věkových kategoriích. Výkony mladých hudebních talentů bude hodnotit 20 porotců, přítomno bude rovněž kolem 150 pedagogů ZUŠ - hudebních osobností, které se nezastupitelným způsobem zasluhují o výchovu a hudební růst nových, hudebně vzdělaných generací.

Podle odborníků letošní kyjovské ústřední kolo 14. ročníku národní přehlídky soutěže Hra na lidové nástroje, komorní a souborová hra lidových nástrojů slibuje celkově nevšední, vysoce hodnotný hudebně-kulturní i umělecký zážitek. Sólisté a dětské soubory ZUŠ ze všech krajů České republiky se představí tím, co je pro jejich kraj typické: písněmi, hudbou i lidovými kroji. Na své si přijdou především folkloristé, ale i ti, kteří budou sledovat čistě hudební hlediska. Lze oprávněně předpokládat, že "májová" přehlídka hudební vyspělosti mladých talentů vyrůstajících v systému základního uměleckého školství naší republiky jednoznačně potvrdí, že i v dnešním světě komerce, kulturní globalizace, snah o napodobení cizích vzorů, se vyskytuje oblast, ve které mohou mladí lidé zůstat sami sebou a svůj názor a přesvědčení vyjádřit prostředky lidového umění.

Praha
autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři