Na jakých principech stojí rozhlasové zpravodajství? Odpověď prozradí seminář s editorem a zprávařkou Českého rozhlasu

25. březen 2019

Jak se tvoří zprávy pro rozhlasové zpravodajství? Jaký důraz je kladen na zpracování textu a ověřování informací? Na otázky související s principy zpravodajství a jejich aplikací v praxi odpoví seminář, který pro fanoušky Prix Bohemia Radio pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu ve spolupráci s Katedrou mediálních a kulturálních studií a žurnalistky na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Seminář rozhlasového zpravodajství povede editor a reportér domácí redakce Jan Herget a zprávařka ze stanice Český rozhlas Radiožurnál Jana Gulda. Společně se budou věnovat tématům jako je tvorba zpráv, zpracování textu, uvádění zdrojů, vývoj událostí v čase nebo živé vysílání. Své povídání zaměří také na interakci reportéra z terénu s newsroomem.

Jana Gulda i Jan Herget budou vycházet mimo jiné ze společných zkušeností z elévského programu. Ten pro mladé rozhlasové talenty organizuje Český rozhlas. Absolventi tohoto programu získávají nejen praktické novinářské zkušenosti a osvojují si zásady práce se zvukem, ale rozvíjejí také své formulační schopnosti, seznamují se se základy techniky řeči a celkově se zdokonalují v interpretaci rozhlasových zpravodajských příspěvků.

Seminář rozhlasové tvorby proběhne třetí festivalový den, ve středu 3. dubna 2019 od 10 do 12 hodin na půdě Filozofické fakulty UP (Třída Svobody 8). Účast na semináři je možná pouze na základě registrace na e-mailu registracepbr@rozhlas.cz. Počet volných míst je omezen.

autor: nwe
Spustit audio