Na semináři v Poděbradech kralovala hudba

22. únor 2013

Součástí dnešního dne na PB v Poděbradech byl i seminář Sdružení rozhlasových tvůrců na téma „Stav hudby a slovesnosti ve vysílání Českého rozhlasu“. Sdružení toto téma vybralo ne kvůli tolik diskutované otázce hudebního složení ČRo 1 – Radiožurnálu, ale v souvislosti s připravovanou stanicí mluveného slova.

Podle Lukáše Hurníka, šéfredaktora stanice ČRo 3 – Vltava je vnímání hudby zcela odlišné od vnímání slova a tudíž cílí i na dvě odlišná publika. Je podle něj tedy zásadní vést tyto odlišná publika k vzájemné toleranci. „V minulosti zde byl dokonce pokus vysílat celé několikahodinové bloky písniček a následně mluveného slova a tak nenutit neustále posluchače přepínat mozkové závity mezi těmito dvěma složkami. Bohužel se to nedalo vůbec poslouchat!“, přibližuje obtíže Lukáš Hurník.

Libor Soukup, českobudějovický šéfredaktor, poté v dalším příspěvku předvedl několik hudebních ukázek z praxe, popsal, jak se se zvukem s dnešní technikou pracuje. „Dnes je možné propojovat vlastní nahrávku s již hotovým materiálem, umíme využít hudbu z databází, lze také hudbu komponovat, dohrávat…“.

Na závěr semináře se mohli účastníci na téma hudby zeptat jednak vystupujících panelistů, jednak mohli sami vyjádřit své názory na tuto otázku v souvislosti se současným vysíláním Českého rozhlasu. Jednotlivé dotazy pak padaly i směrem k vedení ČRo. „Od 1. 10. 2012 do Českého rozhlasu nastoupil Marek Zouhar – hlavní hudební dramaturg. Má za úkol a cíl vymezit hudební formát pro jednotlivé stanice. Rozšiřujeme také hudební databázi na ČRo 1 – Radiožurnálu a přizpůsobujeme ji více hudebnímu vkusu mužů, kteří tvoří 65% posluchačů této zpravodajské stanice,“ dodal programový náměstek Českého rozhlasu Jan Menger.

autor: Květoslava Kočová
Spustit audio