Není překvapivějšího mistra české extraligy, říká autor knihy vydané k 30. výročí titulu HC Olomouc

Byl tenkrát přímo u toho, pracoval jako mediální poradce. Měl možnost chodit do kabin, postavit se na střídačku a užít si celou spanilou jízdu až k samotnému vrcholu. Vzpomínky jednotlivých aktérů i své vlastní shrnul do knihy „Olomoucký zázrak po 30 letech anebo Jak to bylo doopravdy“.

Publikace je plná rozhovorů nejen s hráči, ale také manažery, sponzory nebo maséry. „Nikdo mi neodmítl. Navíc se ukázalo, že i po těch třiceti letech ‚sme stále frajeri‘,“ směje se Petr Bošnakov.

Olomouc tenkrát podle něj předběhla dobu. „Šlo o první klub, který byl postavený manažersky a který neabsolvoval společnou letní přípravu,“ zdůrazňuje.

Důležitým faktem také bylo, že se vytvořil tým z hráčů, kteří byli ve svých klubech zneuznaní a o to více chtěli za Olomouc bojovat.

Extraligový start za odměnu

Když se ho během mistrovských oslav manažer týmu Pavel Čech zeptal, co nadstandardního by chtěl jako odměnu za svoje služby, pod opojením šampaňského odpověděl: „Chtěl bych si zahrát extraligu,“ vypáli před 30 lety z legrace. V následující sezoně se tak ale skutečně stalo. „A to jsem přitom neuměl bruslit,“ smál se.

Jak to tehdy reálně vypadalo? Proti komu si ‚zahrál‘? A o čem všem psal a píše? Poslechněte si kompletní rozhovor s Petrem Bošnakovem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.