Nepřestává mě udivovat, co všechno pro nás dělají mladí Češi, děkuje za humanitární pomoc Ukrajinec Stepko

15. říjen 2023

„Chtěl bych lidem z Česka poděkovat, protože nám pomáhají od prvních dní války – jak civilnímu obyvatelstvu, tak vojákům,“ říká Jurij Stepko, který střídavě spolupracuje s Čechy a bojuje na východní ukrajinské frontě. „Předali nám už hodně aut, což byla velká pomoc. A musím se zmínit také o organizaci Koridor UA, protože mne nepřestává udivovat, co všechno dokážou tito mladí lidé a jak jsou ohromně motivováni,“ dodává.

„S přibývajícím věkem obvykle přehodnocujeme život, stárneme a začínáme rozumět jiným. Tohle je ale unikátní: v jejich věku se mnozí zabývají jen sami sebou, svými záležitostmi nebo zájmy,… ale tohle jsou lidé, který není lhostejná cizí bolest.“

Čtěte také

„I ve svém mládí si uvědomují, kdo a kde potřebuje pomoc a jak se to má dělat. Mnozí z nich jsou vzdělaní, znají cizí jazyky a disponují nevyčerpatelnou energií. Všichni jsme jim neskonale vděční. Vždy se s nimi setkáváme se slzami v očích,“ dodává Ukrajinec Stepko.

Válka na Ukrajině trvá už více než 600 dní. Lidé stále potřebují humanitární pomoc, ale dodnes vydrželo pomáhat jen některé české neziskovky. Obdiv si zaslouží zvlášť ty malé, jako např. Koridor UA s Matoušem Bláhou v čele.

„Na začátku jsme byli volné uskupení dobrovolníků, kteří reagovali na vznikající humanitární krizi na hranicích. Záhy jsme si uvědomili, že nejde jen o tuto dočasnou situaci, problém ale je, že se lidé bojí na Ukrajinu jezdit,“ popisuje.

Čtěte také

Přidali se tak k nim studenti, kteří opustili školy, ale i další lidé, kteří už měli práci, ale teď chtěli pomáhat.

„V tuto chvíli máme soběstačnou logistiku, pořídil jsem za peníze z firmy tahač a jedno nákladní auto, takže převážíme teď téměř jakékoli množství pomoci na Ukrajinu,“ popisuje s tím, že vozí humanitární náklad téměř z celé Evropy, přitom je jich dohromady jen asi 20.

Ale na Ukrajině nepomáhají jen oni ale např. František Glanc s Cestou života, Neohnutí.cz, Team4Ukrajine, Alois Zwesper a spousta dalších. Nikdo by nic nezmohl bez podpory lidí v Česku, kteří na Ukrajinu nezapomínají. Víc si poslechněte v pořadu Zaostřeno Martina Dorazína.

Lidé rychle vyběhli před dům pro humanitární pomoc
Spustit audio

Související