Pavel Kudrna o roli moderátora v rozhlase

21. září 2010

Na poděbradském festivalu Prix Bohemia Radio se uskutečnil seminář na téma "Jak správně používat slovo". Jádrem semináře, či spíše diskuze Pavla Kudrny s posluchači, byla role moderátora veřejnoprávního média, jeho úloha, úskalí povolání, a především porovnání s moderátorskou praxí konkurenčních privátních stanic.

Zkušený moderátor Českého rozhlasu Pavel Kudrna, který strávil "u mikrofonu" již pětadvacet let, s publikem rozebral trendy, jež v posledních letech posunuly roli moderátora v rozhlase, a názorně je vysvětlil pomocí záznamů promluv z různých rádií. Zdůraznil důležitý prvek vzdělání a zkušenosti, které by podle jeho slov měly být neoddiskutovatelnou součástí moderátorské profese v médiu formátu Českého rozhlasu. "Po roce 1989 se výrazně snížil věk moderátorů, především v soukromých rádiích. Toto se nyní opět mění. Zkušenosti a důvěryhodnost moderátorů jsou pro veřejnoprávní médium nepostradatelné", podotkl Pavel Kudrna.

Důležitou změnou v pozici moderátora Českého rozhlasu je ústup od jeho pojetí jako téměř anonymního hlasu. Současná praxe se prý přibližuje soukromým rádiím v tom směru, že se z moderátora stává "tvář stanice". Příkladem tohoto vývoje je obsazení Lucie Výborné a Jana Pokorného ve vysílání Radiožurnálu. Mluvilo se zde také o vztahu moderátora a zvukového technika, o otázce, zda může moderátor Českého rozhlasu uvádět rozličné společenské akce, nebo o přístupu komerčních médií ke zpravodajství, jakožto k nástroji, jak přilákat posluchače téměř za jakoukoli cenu.

Pavel Kudrna setkání nepojal monologicky, ale jako velmi zábavnou neformální besedu s publikem, které kromě lázeňských hostů tvořili i moderátoři různých rozhlasových stanic. Aby se nehovořilo jen o seriózních tématech, pustily se sestřihy moderátorských "perel", různých zakoktání a výpadků z role. Seminář byl nakonec ukončen z důvodu nedostatku času na další otázky.

autor: Petra Schwarzová
Spustit audio

Naši partneři