Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

29. leden 2019

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned tři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků.

Mezi těmi, kteří zasednou v porotě kategorie Dokument, bude například ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Marek Hovorka. Absolvent Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU je též spoluzakladatelem sítě evropských dokumentárních festivalů Doc Alliance, filmového trhu East Silver a on-line platformy pro distribuci dokumentárních filmů DAFilms. Vyvinul několik unikátních industry programů, mezi které například patří Inspirační fórum, Emerging Producers nebo Festival Identity. Působí také jako je člen redakční rady dvouměsíčníku o dokumentárním filmu Dok.revue a revue "do". Do Olomouce přijíždí se zkušenostmi z porot na mezinárodních a dokumentárních filmových festivalech, např. FID Marseille, CPH:DOX, Visions du reél, MFF Karlovy Vary, Cinema Verite Teherán, It´s all true Sao Paulo.

Další místo v porotě zaujme autorka mnoha rozhlasových dokumentů a her Eva Blechová. Její dokument V Trinksaifen jsme byly doma, který připravila pro Český rozhlas, byl nominován na Prix Europa 2013. Hra Pro Patria Mori byla oceněna na Prix Bohemia Radio a na Prix Marulić 2016. Aktuálně se věnuje koučování a vedení rozvojových seminářů v ČR i v zahraničí. Zajímá ji improvizace, dialog a konstruktivní nesouhlas.

O vítězích 35. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet jedna členů poroty. V dokumentární, dramatické a reportážní kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí. O vítězích v kategorii Multimédia rozhodne osobností šest.

Porota před konáním festivalu provede z přihlášených děl předvýběr, které pošle do finálového boje. Vítězové vzejdou z tajného hlasování po vyslechnutí soutěžních pořadů.

Členem poroty pro dokument se stane také audiovizuální perfomer, zvukový umělec a hudebník Stanislav Abrahám. Jako zvukový designér a hudebník často účinkuje ve společných projektech z oblasti divadelní tvorby a tance. Jeho specialitou je improvizování s elektronickými hudebními nástroji, vytváření zvukových koláží za použití samplingu zvuku objektů a materiálů denní potřeby v reálném čase. Jako samostatný umělec realizoval zvukové instalace v galeriích, radioartovou kompozici pro Český rozhlas nebo konceptuální práci se zvukem ve veřejném prostoru. Mezi jeho hlavní zájmy patří také problematika vztahu člověka a nových médií. Studuje obor Audiovizuální studia na Filmové fakultě Akademie múzických umění v Praze a zároveň pracuje jako asistent v ateliéru Nová Média na Akademii výtvarných umění v Praze, kde také vede seminář zvukové tvorby.

První ze zahraničních osobností v porotě bude Alan Hall, rozhlasový producent, který je také známý jako autor audio dokumentárních snímků, hudebních tvarů a impresionistického rozhlasu. Poté, co v roce 1998 opustil BBC, získal dvě ocenění Prix Italia a Sonys a založil společnost Falling Tree Productions, která je dnes brána za jednu z předních světových produkcí rozhlasových dokumentů.

Čtveřici porotců doplní novinářka a autorka rozhlasových dokumentů Daria Corrias. Ta se od roku 2005 zaměřuje na audio-dokumentární pořady a vede program Tre Soldi věnovaný rozhlasovému dokumentu v rámci programu Radio3. Je členkou sdružení nezávislých autorů Audiodoc. Její práce "L'isola che c'è" byla oficiálně vybrána pro Prix Europa v roce 2012. Spolupracuje se švýcarským národním rozhlasem v italském kulturním vysílání pro Rete 2.

autor: nwe
Spustit audio