Pipi tentokrát trochu jinak

21. září 2010

První doprovodný program letošní Prix Bohemia Radio začal v 10.00 hodin na Kolonádě. Byl určen dětem a sešlo se jich opravdu hodně. Malý sál Kolonády zaplnily do poslední židle.

Na představení "Jak se točí Pipi Dlouhá punčocha" jsme pozvali děti z prvního stupně poděbradských škol. Měly možnost nahlédnout pod pokličku rozhlasové kuchyně a zjistit jak se točí rozhlasová hra. Režisér Vlado Rusko jim pověděl, jak se vybírají herci pro jednotlivé postavy, hudební skladatel Kryštof Marek předvedl, jak se skládá hudba k takové hře, herečka Milena Steinmasslová odpovídala na otázky týkající se herecké práce. Velký úspěch sklidili i rozhlasoví režiséři ozvučení pořadu Jiří Litoš a Tomáš Pergl, kteří mají v pracovní náplni vytvářet hluky, ruchy, zvuky i například hudební podkresy. Zkrátka zvukovou stránku pořadu. Děti si vyzkoušely, jak se skořápkami z kokosových ořechů dá napodobit zvuk koňských kopyt, jak se pomocí starého magnetofonového pásku vytvoří iluze kroků v trávě a poslechly si spoustu ukázek nejrůznějších zvuků.

Hra Pipi Dlouhá punčocha se tentokrát neposlouchala celá, z důvodů omezeného času jsme vybrali jen několik úryvků, tak, aby co nejlépe uvedly účinkující hosty. Každá škola si pak odnesla CD s kompletní hrou, aby si ji děti mohly poslechnout ve škole. Děti odcházely nadšené. Pro mnoho z nich to bylo první setkání s rozhlasovou hrou a rozhlasovou prací vůbec. Nejvíce se líbila závěrečná písnička, kterou se všichni naučili a společně si ji zazpívali.

Milena Steimasslová
autor: zuf
Spustit audio

Naši partneři