Poděbrady se chystají na další rozhlasovou přehlídku

21. květen 2015

Už zítra začíná v Poděbradech 29. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Po tématech „slovo“, „fantazie“, „čas“, bude červenou nití letošní přehlídky spojování, propojování, napojení, a to opět napříč všemi dimenzemi festivalu.

Spojení na mnoha úrovních

Rozhlas spojuje posluchače se světem, a to kterýmkoliv svým žánrem, od zahraničního zpravodajství přes informace o dopravě až po četbu na pokračování. Více než u jiných médií jsou právě rozhlasoví posluchači na vysílání vnitřně napojeni.

Vloni nastolený trend, spolupráce mezi Českým rozhlasem a privátními subjekty, je pro letošek nejen zachovaný, ale dokonce rozšířený – hledáme to, co nás spojuje. Spojení je také, v neposlední řadě, termín technický a pro vysílání rozhlasu specifický.

Mezinárodní rozměr festivalu přináší spojení rozhlasových tvůrců z různých koutů světa. Zachován bude prověřený a z hlediska společné tradice platný česko-slovenský rozměr festivalu - i nadále zůstáváme ve spojení. Také pracovní seminář SRTu bude respektovat dané téma letošního ročníku - bude zaměřen na vztah hudby a slovesnosti veřejnoprávního rozhlasu, tedy na problematiku zachování stávajícího systému spojení obou těchto složek, či naopak rozdělení disciplín do úzce specializovaných okruhů.

V jakých kategoriích se bude letos soutěžit?

Poprvé bude vyhlášena kategorie Zpravodajská relace. Mezinárodní kategorie bude tentokrát ve znamení cestopisu, který umožňuje spojit dokumentární, publicistické i umělecké pojetí, a tím neomezit tvůrce z hlediska zvoleného žánru. A samozřejmě už tradičně se ve festivalovém klání utkají nejlepší rozhlasové hry.

Festival tedy může vstoupit do svého prvního dne. A vy, prosím, zůstaňte s námi ve spojení!

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři