Pořady přihlášené do I. kategorie

21. září 2010

Co nikdo neví, jako by se nedělo Populárně naučný pořad (mezinárodní kategorie)

1.
"Kdo umírá dříve, není o to více mrtvý." Způsoby zabíjení mezi zvířaty.
Susi Weichselbaumer/Angelika Braun
Bayern 2 - Radio, Německo
Jako lidské bytosti nemáme právo zvířata soudit, ale můžeme žasnout nad jejich chytrými triky, které si zvířata musela postupně osvojit, aby získala svou kořist.

2.
Zvětšení člověka 1:5 aneb Když geny vypráví
Anne Kjaer Nielsen
Danish Broadcasting Corporation P1, Dánsko
Jak daleko budeme ochotní zajít při vylepšování člověka? Vědci v oblasti genetiky získávají každý den nové informace. Otázkou ale zůstává, jak tyto poznatky využijeme.

3.
Alarma
Assia Chaneva
Bulgarian National Radio (BNR), Bulharsko
Soutěž FameLab hledá nové vědce, kteří budou schopni originálně a zábavně rozvíjet své nové myšlenky před televizními diváky v živém vysílání.

4.
Horizont v noci
Rumen Stoychkov
Bulgarian National Radio (BNR), Bulharsko
Pořad prezentuje zajímavou konverzaci dvou vědců, kteří společně s posluchači v živém vysílání diskutují o svém vynálezu, přinášejícím pomoc při léčení rakoviny děložního hrdla a dalších nemocí.

5.
Vesmírné předměty s lidskými jmény
Rossitza Panayotova
Bulgarian National Radio (BNR), Bulharsko
Pořad představuje bulharské astronauty, kteří objevili asteroidy a pojmenovali je po významných osobnostech a událostech.

6.
Žebřík k nebesům
Jana Olivová
Český rozhlas 3 -Vltava, Česká rapublika
Jak dlouhý je dnes žebřík vedoucí k nebesům a dojdeme někdy až na jeho poslední příčku? Pořad zabývající se osobnostmi, které vytyčily vědecké mezníky na cestě k těmto poznatkům.

7.
Pátý element
Ioana Brusten, Flavia Voinea
Romanian Radio Broadcasting Corporation, Rumunsko
Drogy představují cestu ke smrti. Přiblížení detoxikační metody zrychlené neuroregulace, provedené v Rumunsku vůbec poprvé.

8.
Parní stroj
Ilona Dvořáková
Český rozhlas Hradec Králové, Česká republika
Jak fungují parní stroje, k čemu sloužily a jaký význam měly a mají dnes? Reportážní rozhlasový výlet do "století páry".

9.
Věda proti zapomínání
Janka Bleyová
Slovenský rozhlas, Rádio Regina Bratislava, Slovenská republika
Autorka v laboratořích Neuroimunologického ústavu reportážní zkratkou přibližuje úsilí slovenských vědců, kteří se pod vedením špičkového odborníka prof. Michala Nováka snaží objevit lék proti obávané Alzheimerově chorobě.

10.
Dolmen I.
Tatiana Sedláková
Slovenský rozhlas, Rádio Děvín, Slovenská republika
Populárně naučný pořad o architektuře a výtvarném umění.

11.
Elektrokardiogram na dálku a skener mozku
Marek Kuchařík, Jiří Suchomel
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Nula-jednička - magazín o lidech, technice a technologiích. Týdeník, který přístupnou formou informuje o českých i zahraničních novinkách ze všech oblastí techniky.

12.
Genetické algoritmy
Marek Kuchařík
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Nula-jednička - magazín o lidech, technice a technologiích. Týdeník, který přístupnou formou informuje o českých i zahraničních novinkách ze všech oblastí techniky.

13.
Co jsme našli v Labi
Naďa Reviláková
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Reportáž o hledání tanku z 2. světové války, který podle svědků dosud leží na dně Labe. Z historického magazínu Zrcadlo: "O historii, která není minulostí."

14.
Mokrsko 2008
Marek Janáč/Jana Jirátová
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Na základě nešťastné události z 11. září 2001 si vědci uvědomili riziko při požárech a začali po celém světě provádět série testů, které mají prověřit a zlepšit normy pro stavbu nových budov. Při jednom z nich byli i čeští reportéři. Jedná se o první dokument Český rozhlas ve formátu 5.1.

15.
Život goril v pralese
Jana Jirátová
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Z populárního cyklu Odhalení, v němž o přízeň diváků a posluchačů "soutěžila" rodina goril nížinných v pražské zoo. Zástupci tohoto projektu se v tomto případě vypravili až do Afriky.

16.
Ochrana lidoopů v Africe
Jana Jirátová
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Pohled do života goril v Africe natáčený v pralesních vesnicích i v záchranné stanici pro primáty, kam se dostávají všechna zvířata, jimž pytláci vyvraždí rodiny.

17.
Hrady mlčí o pomoc
Adriana Krobová
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Dokument, který na příkladu soukromého sídla českého krále Václava IV. v Kunraticích ukazuje problematiku bývalých šlechtických a královských sídel v České republice v kategorii zřícenin.

18.
Vstupte! s prof. Vladimírem Benešem st.
Robert Tamchyna
Český rozhlas Leonardo, Česká republika
Pořady "Vstupte!" jsou obhajobou klasického rozhovoru, zdůrazňujícího myšlenkovou a obsahovou část výpovědi hostů, jen minimálně přerušovanou hudební složkou.

19.
Hudba a mozek
Ursula Strubinsky
ORF, Rakousko
Pořad o účinku hudby na lidský mozek.

20.
Z Ondřejova ke Slunci
Jan Zítka
Český rozhlas Region, Středočeský kraj, Česká republika
Publicistický pořad věnující se astronomickému pozorování Slunce. Přibližuje, jak vědci sledovali povrch naší nejbližší hvězdy před sto lety a jaké možnosti mají dnes.

21.
Duše "K"
Markéta Košťáková/Jaroslav Dušek
Český rozhlas 2 - Praha, Česká republika
Zábavně naučný pořad, v němž se herec Jaroslav Dušek spolu se svými hosty z různých oborů a různých profesí pokouší poodhalovat roušky záhad a tajemství. Tentokrát s předsedou obecně prospěšné společnosti Velká Amazonie - Mnislavem Zeleným, Atapanou.

22.
Můj milý má tři zuby
Andreja Wałdźic
MDR 1 Radio Sachsen, Německo
Vyprávění lékařů a dětí o zdraví - od mléčných zubů až po ty třetí.

23.
Kaleidoskop - Hodina světové hudby
Katalin Vass
MR3 Bartók Rádio, Maďarsko
Co vlastně znamená pojem "světová hudba"? Jde o umělecký žánr, známé melodie nebo třeba o kombinaci klasické hudby s jazzovými prvky? Pořad představí melodie z Jižní Ameriky, Afriky a Střední Evropy, ve kterých hraje důležitou roli folk.

24.
Zmizelé Pardubice
Ondřej Wolf
Český rozhlas Pardubice, Česká republika
Z cyklu Toulky naším krajem, který v tomto díle vyráží po stopách nejstarších dějin Pardubic a pokouší se s pomocí archeologických výzkumů vyvrátit některé zavedené teze.

25.
Kokešovská studánka
Jana Davidová - Kracíková
Český rozhlas Pardubice, Česká republika
Cyklus Báje a pověsti se snaží poutavě a s humorem poukázat na možný reálný základ vybraných příběhů. Autorka vybírá pověsti související s Pardubickým krajem.

26.
Kovář
Jana Davidová - Kracíková
Český rozhlas Pardubice, Česká republika
Šestnáctidílný cyklus Království za koně zpřístupňuje posluchači koňskou tématiku. Tato reportáž byla natočena ve stájích na závodišti v Pardubicích v průběhu nominace na Velkou pardubickou a zpracovává pohled na obor mistra kováře.

Spustit audio

Naši partneři