Porota 1. soutěžní kategorie

11. říjen 2013

Dokument (mezinárodní kategorie)

Eva Roitherová
Vystudovala literaturu a divadelní vědu na Divadelním, filmovém a mediálním institutu Univerzity ve Vídni. V roce 1990 začala publikovat v několika novinách a od roku 1993 působí v kulturní rozhlasové stanici ORF Ö1. Její features se zabývají širokou škálou témat – připravuje medailonky spisovatelů (např. Carlos Fuentes, A. L. Kennedyová, Tahar Ben Jelloun, Etel Axmanová) či dokumenty se sociální tematikou.
Od roku 2004 je spoluautorkou cyklu Hörbilder.
V letech 2010 – 2011 vyučovala na Mezinárodní škole při Evropské vysílací unii (EBU).
V roce 2008 vyhrála hlavní cenu nadace basilejského rozhlasu za Vraždu v horách. Získala také řadu státních ocenění za práci v rozhlase.
Společně s Martinem Leitnerem vyhrála cenu Prix Europa pro nejlepší evropský dokument roku 2011 za Dámy z panství. Scény z manželství z rozumu.

Edwin Brys
Publicista a rozhlasový tvůrce. Řadu let řídil redakci rozhlasového dokumentu a her v belgickém VRT. Vedl také vzdělávací oddělení pro práci v rozhlase a televizi při VRT a učí na škole mediálních studií v Bruselu. Dlouhá léta organizoval mezinárodní konferenci Evropské vysílací unie (EBU) na téma feature. V roce 2002 společně s Nathalií Labourdettovou založil a nadále vede školu pro mladé rozhlasové talenty EBU Master School. Jeho práce je ověnčena řadou cen, např. Prix Italia, Prix Futura a Premios Ondas.

Edwin Brys

Jan Sedmidubský
Redaktor, režisér a dramaturg. Vystudoval filmovou vědu na FFUK. Od roku 1999 pracuje pro Český rozhlas jako režisér, redaktor, hlasatel a dramaturg. Pro Český rozhlas 6 natáčel dokumenty a dokumentární pásma s důrazem na dějiny 20. století a vysílal živé kontaktní pořady na aktuální politická témata. Režisér a dramaturg několika desítek dokumentů natočených pro
Český rozhlas 6 a ČRo Vltava. V současnosti se jako dramaturg Tvůrčí skupiny publicistiky a dokumentu zaměřuje především na tvůrčí využití archivních fondů Českého rozhlasu (pořad Archiv Plus).

Jan Sedmidubský

Stanislav Kaclík
Absolvoval Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě roce 1986. Od roku 1991 pracuje ve Slovenském rozhlase jako mistr zvuku, od roku 1994 je členem Experimentálního studia. Jako zvukař se podílel na tvorbě několika stovek rozhlasových her, hudebních a dokumentárních pořadů. Řada z nich také získala ceny na národní i mezinárodní úrovni, např. Prix de Music de Radio Brno, Prix Bohemia, Prix Italia (zde se dostal do užšího výběru) atd.
Od roku 2007 začal uvádět své vlastní dokumenty a feature a hned první feature Tri zazraky získala Speciální cenu poroty na Festivalu rozhlasové tvorby v Bratislavě v roce 2009. O rok později naopak zasedl do poroty v kategorii Rozhlasový dokument na Prix Italia.

Stanislav Kaclík

Ulf Köhler
Vedoucí redakce feature v německém rozhlase MDR. Mezi lety 1989-1995 studoval žurnalistiku a východoevropská studia v Lipsku. Od roku 1989 je také autorem na volné noze, přispíval reportážemi do časopisů a připravoval první rozhlasové dokumenty. Po roce 1995, kdy se vrátil ze stáže v Moskvě, pracoval převážně jako nezávislý redaktor pro různé instituce ARD. Od roku 2002 je vedoucím Redakce feature v MDR. Získal cenu Kurta Magnuse za Připijme Míšovi – Rusko v březnu. Je členem programové skupiny rozhlasových feature EBU a místopředsedou poradního orgánu mediální nadace CIVIS.

Ulf Köhler
autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio

Naši partneři