Porota 2. soutěžní kategorie

11. říjen 2013

Drama (národní kategorie)

Daniela Kapitáňová
V Praze absolvovala divadelní režii, působila v několika divadlech na Slovensku. V roce 2000 literárně debutovala Knihou o hřbitově, později psala detektivky. (Knihy vyšly v třinácti zahraničních vydáních v devíti jazycích.) Věnuje se publicistice a teorii detektivního žánru. Pracuje jako literární redaktorka Slovenského rozhlasu, vyučuje autorské psaní na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře.

Martin Pinkas
Absolvoval obor hra na trubku na Plzeňské konzervatoři u prof. Jiřího Pačese. Následně se věnoval studiu oboru zvuková tvorba na Filmové (Bc. stupeň) a Hudební (MgA. stupeň) fakultě AMU. To završil doktorským studiem oboru teorie filmové a multimediální tvorby na FAMU pod vedením prof. Ing. Václava Syrového, CSc. s disertační prací na téma Střih záznamu hudby. Od roku 1999 působí na Hudební a taneční fakultě HAMU jako pedagog oboru zvuková tvorba na katedře hudebního zvuku a ve Zvukovém studiu HAMU jako zvukový a hudební režisér.

Mgr., MgA. Miloš ORSON Štědroň, PhD
Hudební skladatel, klavírista, libretista, muzikolog a pedagog. Absolvoval Konzervatoř v Brně (obory klavír a skladba), JAMU (skladba) a muzikologii na FF MU v Brně. V červnu 2009 dokončil doktorát v oboru skladba na HAMU v Praze. Vyučuje na Pražské konzervatoři skladbu, harmonii, hudební formy a vede semináře soudobé hudby. Záběr jeho skladeb je široký, skládá komorní i orchestrální díla, hudbu pro divadlo i film, opery i muzikály. Jeho díla byla provedena v Evropě, Spojených státech amerických a v jižní Americe. Je autorem desítky scénických hudeb pro Národní divadlo, Divadlo Husa na provázku, Divadlo Komedie, Rubín, Městské divadlo v Mladé Boleslavi, Divadlo Disk, Městské divadlo ve Zlíně, Jihočeské divadlo České Budějovice ad. Nejraději však píše autorská divadelní díla, ke kterým si tvoří text i hudbu (Kabaret Ivan Blatný, Kabaret Hašek, Tony D./ hudební western o Antonínu Dvořákovi, Divadlo Gočár, DNArt ad.) Za tyto autorské projekty získal Cenu Alfréda Radoka (Divadlo Gočár, za nejlepší hudbu 2012), dvě nominace na Cenu Alfréda Radoka a cenu Osobnost roku 2012 udělovanou festivalem Next Wave. www.orson.cz

Miloš Štědroň

Olga Šubrtová
Absolvovala Divadelní akademii múzických umění v Praze, obor činoherní dramaturgie. Působila jako režisérka v Českém rozhlase České Budějovice, od roku 1998 pracuje jako dramaturgyně činohry Jihočeského divadla. Společně s Martinem Glaserem napsala hry Utěšitel, Muž sedmi sester, Ženy Jindřicha VIII., Robin Hood a Tři Mušketýři, je autorkou řady rozhlasových adaptací.

Olga Šubrtová

MgA Pavel Krejčí.
Rozhlasový režisér, autor literárních a kulturně publicistických pořadů. Absolvoval Fakultu elektrotechnickou VUT Brno, v květnu 1975 nastoupil do Českého rozhlasu Hradec Králové. V letech 1984–1989 studoval DAMU v Praze, absolvoval u prof. Jana Císaře a dr.Jaroslavy Strejčkové. Režijní rukopis mu nejvíce ovlivnily stáže a asistence u režisérů Jiřího Horčičky, Aleny Adamcové, Jany Bezdíčkové, Josefa Melče, poslech prací tehdy zakázaného Josefa Hebkého i spolupráce s dramaturgyní Jaroslavou Strejčkovou. V roce 1990 získal spolu s Milanem Brunclíkem cenu Českého literárního fondu za realizaci dramatizace povídky Jaroslava Haška Volby do obecního zastupitelstva. V roce 2000 spolu s Martou Růžičkovou obdržel Národní cenu Prix Bohemia Radio za publicistický pořad Kulatý stůl. Patří mezi zakladatele Svazu rozhlasových tvůrců (později Sdružení pro rozhlasovou tvorbu).

Pavel Krejčí
autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio