Porota 3. soutěžní kategorie

11. říjen 2013

Pořad o hudbě (národní kategorie)

Aleš Opekar
Hudební dramaturg. Absolvoval obory čeština – hudební výchova na FF UK v Praze (1987 PhDr., 1993 CSc.). Do roku 1998 pracoval jako muzikolog Ústavu pro hudební vědu Akademie věd České republiky se zaměřením na historii a teorii populární hudby. V období 1999–2012 vedl redakci jazzové a populární hudby Český rozhlas Vltava. Zajišťuje na Českém rozhlase Vltava vysílání ostatní hudby, než je hudba vážná: tedy jazzu, etnické hudby, world music a dalších žánrů alternativní populární hudby. Autorsky a editorsky připravuje multižánrovou programovou řadu Čajovna.

Lukáš Hurník
Šéfredaktor stanice Český rozhlas Vltava. Řídí program Českého rozhlasu Vltava včetně hudební dceřiné stanice D-dur. Je činný i programově – připravuje lehce vzdělávací pořad Da Capo o hudebních pojmech, v Hudebním kritickém klubu porovnává různé nahrávky skladeb klasické hudby. Moderuje též některé přenosy z Pražského jara, koncerty ze Studia 1, Concerto Bohemia atd. Jeho pořady dvakrát získaly hlavní cenu v mezinárodní hudební kategorii soutěže Prix Bohemia Radio. Je hudebním skladatelem, spoluautorem nových učebnic hudební výchovy a autorem knihy Tajemství hudby. S Jiřím Mejstříkem napsal knihu Hovory o víně.

Lukáš Hurník

Michael Prostějovský
Textař, libretista, publicista, rozhlasový novinář a producent. Studoval divadelní a filmovou vědu se zaměřením na hudební divadlo. Pedagogicky působil na katedře divadelní vědy FF UK a v současné době na Mezinárodní konzervatoři Praha. Jako autor napsal v šedesátých a sedmdesátých letech čtyři sta písňových textů pro přední české interprety. V tehdy největší československé gramofonové firmě Supraphon pracoval jako šéf dramaturgie a produkce. V osmdesátých a devadesátých letech pracoval jako redaktor německých rozhlasových stanic Deutschlandfunk a Deutsche Welle. Od počátku devadesátých let je jedním z těch, kteří budují moderní českou muzikálovou scénu. Je především autorem českých libret muzikálů Jesus Christ Superstar, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Cats, Mozart!, Carousel a Marguerite. Pro projekt muzikálové adaptace opery Antonína Dvořáka Rusalka – Muzikál (Divadlo Milénium, Praha 1999) přepracoval nejen libreto, nýbrž byl rovněž spoluproducentem a uměleckým šéfem pražské inscenace. Jeho nejnovějším muzikálovým projektem je původní český muzikál Fantom Londýna, který měl premiéru letos v květnu v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. S Českým rozhlasem spolupracuje s přestávkami od roku 1966. Od roku 1990 nepřetržitě moderuje pořad Muzikál expres, který je vysílán na Dvojce Českého rozhlasu.

Michael Prostějovský

Otakar Svoboda
Po absolvování SEŠ nastoupil do podniku zahraničního obchodu Centrotex, v roce 1978 přešel do PZO Artia, kde postupně až do funkce ředitele hudebního vydavatelství Arta a klubu Agharta pracoval do roku 1993. V témže roce nastoupil do České televize, kde v různých funkcích až do úrovně vedoucího kulturního zpravodajství pracoval do roku 2009. Od roku 1995 je externím spolupracovníkem Českého rozhlasu, zejména stanice Vltava. Připravuje několik hudebních pořadů a příspěvky z aktuálního hudebního dění pro zpravodajství. Od roku 2009 dále pracuje jako PR a dramaturg zahraniční účasti Českého národního symfonického orchestru a festivalu Prague Proms.

Pavol Smolík
Studoval teorii a kritiku hudby a režii opery na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Téměř dvacet let vyučoval na VŠMU, v současnosti působí jako docent na Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře. Ještě jako student režíroval svoji první inscenaci v Opeře Slovenského národního divadla, kde doposud režijně ztvárnil čtrnáct představení. Jako dlouholetý interní dramaturg a šéfdramaturg Opery SND, ale zanedlouho i jako její ředitel, se dvacet let podílel na jejím uměleckém směřování. Dva roky byl též uměleckým šéfem Státní opery v Banské Bystrici. Jako režisér nastudoval přes padesát operních a operetních inscenací. Věnuje se i scenáristice, hudební dramaturgii a režii v oblasti rozhlasové tvorby. Je autorem libret k scénickým oratoriím Traja košickí mučeníci a Cyril a Metod. V roce 2013 mu Konference biskupů Slovenska udělila Cenu Fra Angelica za přínos křesťanských hodnot do umění v oblasti hudby.

Pavol Smolik
autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio