Porota I. soutěžní kategorie

25. únor 2013

Cestopis (mezinárodní kategorie)

Iveta Toušlová – předseda poroty
Vystudovala Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity, obor český jazyk, literatura a historie. Pracovala v Rádiu Faktor a v Českém rozhlase a působila jako redaktorka v Jihočeských listech. Od roku 1994 působí v České televizi, kde 13 let moderovala hlavní zpravodajskou relaci Události. Nyní vede a moderuje pořad Toulavá kamera, jehož je zároveň dramaturgyní, stejně jako pořadů Třináctá komnata, Toulavá kamera ochutnává či vychutnává Česko. Všechny pořady vycházejí i v knižní podobě a posbíraly řadu cen. V současné době připravuje nový publicistický týdeník Rub a líc, jehož je též autorkou.

Eliška Závodná – člen poroty
Studovala romanistiku, srovnávací literaturu a teorii divadla (Česko, Francie, Rakousko), po dokončení studií začala pracovat jako redaktorka v Českém rozhlase. Od roku 1990 připravovala a moderovala programovou řadu publicistických pořadů (Historie zadním schodištěm, Odysea), vytvořila řadu populárně naučných čtvrthodinek Encyklopedie souvislostí. Od r. 2008 se podílí na tvorbě a přípravě pořadů Vltavský poledník, Historický klub, Kritický klub a také některých programových řad “speciál”: Evropský rok, Páteční večery a Výročí týdne (Ludvík XIV, Danton, J.Cook). Spolupracuje na přípravě speciálních vydání Víkendové přílohy (Klauniády na Vltavě, Fenomén Heidi, G. Klimt). Překládá z francouzštiny (A. M. Delcambre, C. Maier) a němčiny (J. Urzidil, A. Grün, P. Bichsel). Je držitelkou řady ocenění na mezinárodních festivalech.

Ľubomír Zeman – člen poroty
Absolvent FFUK, obor žurnalistika. Mnoho let pracoval na významných pozicích v Slovenském rozhlase, tři roky byl ředitelem komerční televize TVA, byl také zakladatelem a prvním ředitelem RÁDIA ROCK FM a ředitelem marketingu Slovenského rozhlasu. Je známý i jako textař populární hudby, napsal téměř 500 písňových textů, z kterých se mnohé staly hity (Ulica, Tuláci v podchodoch, Kaskadér, Voňavky dievčat). Jako novinář a hudebník procestoval mnoho zemí světa, fotografoval a psal reportáže pro renomované noviny a časopisy. V současnosti spolupracuje jako volný reportér s cestovatelským magazínem GEO. Připravoval také rozhlasová pásma a televizní scénáře.

Jaroslav Skalický – člen poroty
Ekonomický redaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál. Spolupracoval s Českou televizí na publicistickém cyklu Ta naše povaha česká, dokumentárním cyklu Osudové okamžiky a na čtyřech televizních cyklech Postřehy odjinud. Je autorem a moderátorem cyklu Zašlapané projekty a také spoluautorem stejnojmenné knihy.

Miroslav Konvalina – člen poroty
Většinu svého profesního života strávil v Českém rozhlase. Na začátku 90. let jako řadový redaktor ve zpravodajské směně a ekonomickém zpravodajství Československého rozhlasu, později v zahraniční redakci Českého rozhlasu. Po návratu ze studií ve Spojených státech dělal postupně diplomatického zpravodaje z cest politiků, zvláštního zpravodaje z jiných důležitých světových událostí. Stal se postupně vedoucím zahraniční redakce a stálým zpravodajem ve Spojených státech. Svoji rozhlasovou kariéru zakončil jako ředitel Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu a Rádia Česko. V současné době je ředitelem Amerického centra, Velvyslanectví USA v Praze.

Spustit audio