Porota I. soutěžní kategorie

7. březen 2012

Život na startu (mezinárodní kategorie)

Libor Vacek – předseda (Česká republika)
Novinář, ekonom a dlouholetý lektor komunikace a hlasové výchovy

Po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze 14 let pracoval v Českém rozhlase, v letech 1993-1997 jako šéfredaktor Českého rozhlasu 2 - Praha. Poté v České televizi, v Hospodářských novinách a jako mluvčí na několika úřadech státní správy. V současné době je náměstkem ústřední školní inspektorky. S Českým rozhlasem stále spolupracuje jako interpret a lektor hlasové přípravy začínajících redaktorů.


Andrea Hanáčková
(Česká republika)
Dokumentaristka, scénáristka a pedagožka

Pracuje pro Český rozhlas od roku 1992 jako externistka (freelancer). Točí rozhlasové dokumenty a featury, píše literární scénáře a pohádky. O rozhlase také přemýšlí a učí o něm na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Teoreticky a historicky se zabývá dokumentárními žánry, sleduje současný český a světový feature. Zajímá se o projekty napříč žánry a médii, baví ji věci "na hranici". Taktéž tři děti, rodinné loutkové divadlo, hory a waldorfská pedagogika.

Andrea Hanáčková


Jana Grajciarová
(Slovensko)
Moderátorka, redaktorka
Absolvovala Pedagogickou fakultu v Bánské Bystrici, obor učitelství slovenského jazyka a pedagogiky. Začínala jako externí spolupracovnice Rádia Rebeca v Martině, kde připravovala humoristickou relaci. Od prosince 2003 pracuje v regionálním studiu Slovenského rozhlasu /nyní RTVS/ v Bánské Bystrici jako moderátorka a redaktorka. Podílí se na přípravě publicistických programů regionálního vysílání a vysílání pro děti (pořad Halabala). Vysílá dětský pořad Halabala.

Janka Grajciarová


Katarzyna Michalak
(Polsko)
Moderátorka, reportérka
Pracuje od roku 2001 pro Polský rozhlas – Regionální vysílání stanice Radio Lublin S.A. (oddělení dokumentárních pořadů). V letech 2002 – 2003 se účastnila odborných kurzů o rozhlasovém dokumentu, které byly pořádány Mezinárodní vysílací unií EBU. Od roku 2011 je členkou projektové skupiny Evropské vysílací unie Rozhlasové reportáže. Reportáže nejen tvoří, ale také se je snaží propagovat zejména mezi mladými lidmi. Moderuje dva pořady: „Reportage Café“ (prezentace dokumentárních pořadů) a „The Academy of Listening“ (ukázky prací studentů žurnalistiky). Mezi nejvýznamnější ocenění Katarzyny patří Cena Prix Europe 2005, Prix Italia 2006 (kategorie dokumentu) a 2009 (hudební kategorie).

Katarzyna Michalak


Laurince Grissel
(Velká Británie)
Producent
Je producentem dokumentárních pořadů Radia BBC. Od roku 1998 pracoval v regionálním rádiu, v roce 2000 přešel do BBC Radio 4, hlavního britského vysílacího centra mluveného slova. Od roku 2003 pracuje v BBC v úseku dokumentárních programů. Získal zlaté ocenění za nejlepší dokumentární pořad na festivalu v Chicagu, dále ocenění Akademie Radia Sony ve Velké Británii, cenu za nejlepší dokument Asociace zahraničních novinářů a cenu medií od největší britské charity mentálního zdraví. Byl také na seznamu kandidátů na cenu Prix Italia.

Laurence Grissell

a

Veronika Šindelková - tajemnice poroty

Spustit audio

Naši partneři