Porota II. soutěžní kategorie

25. únor 2013

Rozhlasová hra

Kristina Žantovská – předseda poroty
Absolventka DAMU oboru dramaturgie pracovala až do r.1989 na volné noze, poté se podílela na vydávání čtvrtletního časopisu životního stylu UM, spoluzakládala České kulturní a informační Centrum v New Yorku (1993-1995), pracovala jako redaktorka kulturní rubriky časopisu Respekt, spolupracovala s Divadlem Pod Palmovkou a Divadlem Na Zábradlí a čtyři roky byla jako dramaturg v angažmá v Divadle Na Vinohradech. V letech 2009 až 2011 se podílela na vývoji nových televizních formátů a na filmové tvorbě společnosti Media Pro Pictures. V Českém rozhlase působila v letech 2000 – 2008 jako vedoucí redakce zpravodajství a kulturní publicistiky stanice ČRo 3 - Vltava. V současné době pracuje jako šéfdramaturg Centra výroby.

Petra Gavlasová – člen poroty
Vystudovala skladbu a hudební režii na HAMU v Praze, studium rozšířila o stáže v Holandsku (Amsterdam, Hilversum) zaměřené na elektroakustickou hudbu. Profesně působí jako pedagog na Anglickém gymnáziu v Praze a také jako hudební režisérka. Její skladby byly několikrát oceněny na skladatelské soutěži Generace, nahrávka její orchestrální skladby Výmluvy obdržela 1. cenu v mezinárodní rozhlasové soutěži Concerto Bohemia (1998). V roce 2003 získala cenu v české kategorii soutěže elektroakustické hudby Musica Nova za skladbu Survivors. Kromě orchestrální a komorní hudby se zaměřuje zejména na skladby kombinované s elektronikou, hudbu k videoartu a sounddesignu (např. "Dnes jsem měla opět štěstí, odpoledne byl nálet" - Český rozhlas, radiodokument, režie Hana Železná, 2010). Autorsky se podílela na hudbě k dokument.filmu "Ztracená dovolená" (režie Lucie Králová, 2007). Je členkou skladatelského sdružení Hudbaby, kterému vydal Radioservis v r. 2010 profilové autorské CD. Pro pořad Radiocustica - PremEdice Radioateliéru Českého rozhlasu 3 - Vltava vytvořila celkem tři radioartové kompozice - 24 hodin v Ově (2004), Symfonie Jazyků (2007), Halí Belí (2011).

MgA. Ing. Ondřej Urban Ph.D. – člen poroty
Vystudoval ČVUT (obor Rádioelektronika), HAMU (Zvuková tvorba) a Konzervatoř Jaroslava Ježka (obor skladba). Od roku 2000 působil nejprve jako externí pedagog oboru Zvuková tvorba na HAMU a jako vědecký pracovník v oboru Hudební akustiky. V současné době je odborným asistentem na katedře Hudebního zvuku HAMU a vedoucím Zvukového studia HAMU. Ve své profesi se zabývá zvukovou a hudební režií nahrávek pro CD, film, divadlo, ale i dalších zvukových forem (zvuková koláž, znělka, rozhlasový spot atd.). Je tvůrcem mnoha nahrávek z oblasti hudby vážné i populární. Ve své vlastní tvorbě se zabývá převážně kompozicí hudby elektronické nebo elektroakustické, a to jak autonomní, tak užité. Věnuje se hře a improvizaci na klavír a varhany. Publikuje v odborných periodikách, zabývajících se digitálním zpracováním zvukového signálu.

Lukáš Trpišovský – člen poroty
Je známý zejména pod zkratkou režijního tandemu SKUTR, který vytvořil spolu s režisérem Martinem Kukučkou. Společně začali pracovat při studiích na DAMU u profesora Josefa Krofty a profesora Miloslava Klímy. Inscenace SKUTRu vzniklé na prknech divadla Archa se představily na festivalech v Srbsku, Polsku, Litvě, Itálii, Německu, Rumunsku, Slovensku, Číně či Jižní Korey. Jejich posledními pracemi byli Radúz a Mahulena v Národním divadle v Brně a Don Giovanni v ND Praha. Autorská představení SKUTRu kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk a dala by se jedním slovem označit za multižánrová či cross-over. Za svou tvorbu získali mnoho cen. V Českém rozhlase začínal Lukáš Trpišovský spolu s Veronikou Riedlbauchovou v redakci vážné hudby vysíláním pro děti autorskými pořady pro Sluchátko a moderováním Studia M. Dále pro Český rozhlas režíroval rozhlasovou hru Magdaleny Frydrychové Hřiště nebo hru Michala Dvoreckého Plyš. Pro vydavatelství Tympanum zrealizoval několik audioknih. Poslední čtyři roky vyučuje na pražské DAMU režii a dramaturgii.

Janek Uhrin
Divadelní režisér a dramaturg. Od 80. let kromě své divadelní činnosti spolupracoval s různými médii, hlavně však s Československým a Českým rozhlasem, pro který napsal a režíroval bezpočet rozhlasových her a pořadů. Po působení v soukromých rádiích se v 90. letech do Českého rozhlasu vrátil jako dramaturg Českého rozhlasu 2 – Praha. Poté pracoval v České televizi jako vedoucí projektů v redakci zábavy. V současné době je televizním kreativním producentem.

Spustit audio