Porota III. soutěžní kategorie

25. únor 2013

Zpravodajská relace

Martin Ondráček – předseda poroty
V letech 1989 – 1993 působil v Československém rozhlase jako redaktor a moderátor, později pak jako redaktor a moderátor TV Premiéra, Rádia Alfa a TV Prima. Mezi lety 1999 – 2012 pracoval v TV Nova postupně jako vedoucí vydání zpravodajství, zástupce šéfredaktora zpravodajství, šéfredaktor zpravodajství, ředitel zpravodajství a publicistiky. Od roku 2012 je poradcem generálního ředitele Českého rozhlasu pro zpravodajství.

Naděžda Petrová – člen poroty
Jako novinářka sbírala zkušenosti v rozhlase, televizi i v tisku, byla editorkou MF Dnes. Posledních 14 let se podílela na vzniku a rozvoji internetového zpravodajství. Nejprve jako editorka, posléze jako zástupce šéfredaktora iDNES.cz pro tuto oblast. A stejné adrenalinové činnosti se věnuje i jako šéfeditorka Centra zpravodajství Českého rozhlasu.

Zdeněk Šámal – člen poroty
pracoval na pozicích šéfredaktora internetového zpravodajství TV Nova, generálního ředitele televize Z1 a naposledy působil jako poradce a programový ředitel televize Metropol. Profesní život Zdeňka Šámala je spojen s televizí veřejné služby. V České televizi začínal jako redaktor, reportér a moderátor. Později pracoval jako zpravodaj ČT v Rusku a nakonec se stal šéfredaktorem zpravodajství. V roce 2000 Českou televizi poprvé opustil, aby uvedl do života úspěšnou slovenskou zpravodajskou stanici TA3. V roce 2003 se vrátil do ČT a stal se ředitelem zpravodajství. V tomto období stál u zrodu úspěšné zpravodajské stanice ČT24. Funkci zastával do podzimu 2007. Zdeněk Šámal vystudoval Fakultu sociálních věd UK. V roce 2009 zahájil studium pravěké a raně středověké archeologie na Filozofické fakultě UK. Je autorem knih Ruská mafie a Objektivy z Ruska.

Jefim Fištejn – člen poroty
Vystudoval žurnalistiku na Moskevské univerzitě a filologii na univerzitě ve Vídni. Nejvíce je znám pro své dlouholeté redakční působení v Rádiu Svobodná Evropa. Dva roky rovněž zastával post šéfredaktora Lidových novin. Je autorem četných politických článků, komentářů a kulturologických esejů v českém, ruském, německém a anglickém tisku, několika knih a scénářů k celé řadě dokumentárních filmů. Od devadesátých let působí jako externí spolupracovník Českého rozhlasu 2 – Praha. V roce 1995 získal cenu Stříbrná křepelka Českého literárního fondu.


Spustit audio