Porota soutěžní kategorie DRAMA

21. září 2016

Do kategorie Drama bylo přihlášeno 36 rozhlasových děl. V prvním kole vybrala odborná porota sedm finálových titulů. Porotci se shodli, že ve finálovém výběru by měla figurovat díla, která jsou kvalitní nejen po stránce literární, ale i po stránce realizační. Mezi hlavní kritéria výběru patřil námět (a jeho rozvíjení), dramaturgie, režie, herecké výkony, zvukový design a celkový dojem.


Ján Šimko
– předseda poroty

Ján Šimko

Rozhlasový a divadelní dramaturg, režisér a autor. Studoval psychologii a divadelní vědu. V letech 2009 – 2012 vedl odbor dramaturgie na Oddělení vlastní tvorby v Slovenskom rozhlase. V letech 2007 – 2009 pracoval jako umělecký šéf Štúdia 12 v Bratislave, v roce 1999 spoluzakládal divadlo M.U.T. v Praze. Od roku 2004 je členem dramaturgické rady Mezinárodního festivalu Divadelná Nitra. Ve svých autorských projektech rozvíjí postupy dokumentárního divadla a práce s orálními historiemi a autentickými výpověďmi.



Dora Viceníková

Vystudovala Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a doktorandské studium na FaVU. Spolupracovala s Českým rozhlasem a s Českou televizí. V letech 2005–2007 působila jako dramaturgyně Mahenovy činohry NDB. Od roku 2005 doposud je členkou dramaturgické rady Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni a členkou poroty Ceny Josefa Balvína. Pedagogicky působila na JAMU a FF MU, od roku 2015 na KALD DAMU. Od roku 2007 do roku 2013 pracovala jako zástupkyně uměleckého šéfa a dramaturgyně Divadla Reduta, NDB. Od září roku 2013 je uměleckou vedoucí Divadla Na zábradlí.



Tomáš Zielinski

Thomas Zielinski (1972), je česko-německý Divadelní režisér. Za svou dosavadní kariéru vytvořil více než padesát inscenací, například pro mnichovské Kammerspiele, het toneelhuis Antverpy, Narodni divadlo v Praze a Brně. Je docentem na Akademii múzických umění v německém Ludwigsburgu a spoluzakladatelem divadla Verze.



Otília Cseicsner – Maďarsko

Vystudovala Univerzitu divadelních a filmových umění v Budapešti. Účastnila se zahraničních studijních pobytů v Norwichi, Mnichově a Vídni a divadelních workshopů v Pětikostelí, Birminghamu a Berlíně. Pracovala jako překladatelka literatury na volné noze a dramaturgyně na poli divadelním i televizním. Od roku 2010 pracuje na plný úvazek jako dramaturgyně pro Maďarskou vysílací společnost (dříve Maďarský rozhlas) a během šesti let dělala dramaturgii k 35 hrám a spoluprodukovala tři sezony populární drama série pro mladé Time Courier (Időfutár). Otilia mluví plynně anglicky a německy, ráda jezdí na kole, plave, vaří, cestuje, miluje společnost a odpočinek v houpací síti.



Dušan Kozák – Slovensko

Vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě v oboru zvuková skladba. Pracovalve Slovenské filmnové tvorbě Koliba, nyní pracuje jako odborný asistent v ateliéru zvuku na VŠMU FTF v Braislavě a ve Slovenském rozhlase.
Spolupracoval s celou řadou režisérů - v oblasti rozhlasové tvorby Jaro Rihák, Martin Hvišť, Aleš Vrzák, Natália Deáková, Jozef Vlk a Patrik Lančarič, v oblasti animované, hrané filmové a dokumentární tvorby byli jeho partnery takoví umělci jako například Joana Kožuch, Boris Šíma, Marek Šulík, Matyás Prikler, Jaro Vojtek a další.


tajemnice poroty: Tereza Růžičková

Spustit audio

Naši partneři