Porota vybírala nejlepší dokument z kategorie „Život na startu“

6. březen 2012

20 různých příběhů. Každý je z jiného koutu světa a přináší svědectví z odlišné sociální sféry. Žádný z nich nesmí trvat déle než 60 minut. Jediné co mají jejich aktéři společného je, že jejich „život je na startu“. A takové bylo i letošní zadání soutěžní kategorie o nejlepší rozhlasový dokument.

Pět porotců zasedlo ke stolu v Kongresovém sále hotelu Felicitas, aby rozhodlo, jaký ze soutěžních pořadů na ně udělal největší dojem.

Role předsedy odborné komise se už poněkolikáté ujal novinář Libor Vacek. Spolu s ním kvalitu dokumentů posuzovali moderátorka Slovenského rozhlasu Janka Grajciarová, producent dokumentárních pořadů Radia BBC Laurence Grissell, reportérka Polského rozhlasu Katarzyna Michalak, a dokumentaristka Andrea Hanáčková. Jejich rozhodování ale nebylo vůbec jednoduché.

Jak sám uvedl Libor Vacek, kvalita letošních dokumentů je výjimečně vysoká.

Po necelých dvou hodinách porota konečně dospěla k rozhodnutí. Nutno říci, že všechny tři oceněné snímky byly vybrány pouze s rozdílem jednoho hlasu a někteří členové poroty volali po speciálních oceněních pro počiny, na které už na vítězném stupni nezbylo místo.

Kdo ocenění nakonec získá se dozvíme na čtvrtečním slavnostním vyhlášení v Divadle Na Kovárně.

autoři: pan , Radka Holasová
Spustit audio

Naši partneři