Přehlídka rozhlasových her pokračuje

21. květen 2015

Festival Prix Bohemia Radio vstoupil do druhého dne a také dnes přináší bohatý program. I dnes bylo možné zasednout do kongresového sálku hotelu Bellevue a prožít několik příjemných hodin poslechem nejúspěšnějších rozhlasových inscenací za loňský rok.

Dnešní přehlídka byla zahájena adaptací společného díla bratří Čapků Lásky hra osudná. Děj této commedie dell´arte je poměrně jednoduchý - v jedné podivné herecké společnosti soupeří o přízeň krásné herečky za vydatného přispění intrikánského kolegy zjemnělý Gilles a hromotlucký Trivalin. Bratři Čapkové však pojali tuto hříčku na věčné téma lásky, žárlivosti a zrady v poněkud ironickém vyznění, když si pro ni vypůjčili patetický a ornamentální sloh vytvořený dekadentními a symbolistickými básníky. Hru v Českém rozhlasu 3 - Vltava nastudovala Hana Kofránková s herci Viktorem Preissem, Jaroslavem Pleslem, Davidem Novotným a Klárou Sedláčkovou v hlavních rolích.

Na stejné rozhlasové stanici vznikla mimořádná adaptace hry Vojcek německého autora 19. století Georga Büchnera, kterou přeložil Ludvík Kundera, rozhlasově upravil Hynek Pekárek a zrežíroval Aleš Vrzák. Inscenace Českého rozhlasu 3 - Vltava získala druhé místo na 61. ročníku festivalu Prix Italia v Torinu. Tamní porota ocenila perfektně vyváženou adaptaci textu, jenž je považován za jeden ze světově nejskvělejších. Naplno pak mohla vyznít vášeň, která je jádrem děje, a děsivý příběh lásky se špatným koncem. Stejně kladně byla ohodnocena režie, mixáž zvuku, hudby a pozoruhodné herecké výkony.

Alfred Strejček je členem poroty

Odpoledne se hostům festivalu představila slovenská tvorba. Inscenace Rádio 3 Martina Hvišče je původní rozhlasovou hrou, v které stárnoucí spisovatel konfrontuje svět minulosti a přítomnosti.

Jako poslední inscenace, prezentovaná v rámci festivalového programu, byla na pořadu hra Od rána do rána, ze zimy do jara, jejímž autorem je pedagog Divadelní fakulty AMU, divadelní teoretik a psycholog Josef Vinař. Původní text je náhledem do letitého manželského vztahu. Iva Janžurová a Ilja Racek excelují v nezvyklých rolích starých partnerů, z jejichž dialogu postupně vyplouvají na povrch naděje, zklamání, životodárné a současně ubíjející rituály vzájemného soužití, zkrátka síla i slabost celoživotní lásky.

Poslechy rozhlasových her - pohled do auditoria

Některé vybrané rozhlasové hry byly tedy představeny. O festivalové ocenění usiluje celkem 34 titulů v této soutěžní kategorii. Záleží tedy už jen na porotcích, které z nich bude považovat za nejzdařilejší. Na jejich verdikt si ale musíme počkat až do čtvrtečního večera.

Záznamy besed s porotci ze 7. října můžete vidět na našich webových stránkách. Dopolední zhodnocení rozhlasových her Lásky hra osudná a Vojcek zde, odpolední diskusi k inscenacím Rádio 3 a Od rána do rána, ze zimy do jara zde.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři