Prix Bohemia Radio 2008 začíná 30. září

22. září 2010

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se letos uskuteční od 30. září do 2. října 2008. Jako každoročně jej hostí středočeské Poděbrady, letos pod patronací Václava Havla.

"Vzhledem k 85. výročí rozhlasu a společné rozhlasové minulosti Čechů a Slováků je tento ročník chápán právě česko-slovensky, a tak má každá kategorie také své slovenské porotce, pořady ze Slovenské republiky bylo letos výjimečně možné přihlašovat i do národních kategorií," říká Miroslav Dittrich, ředitel festivalu.

Soutěží se tradičně ve třech kategoriích. První z nich, kategorie mezinárodní, je letos věnována investigativní reportáži ze současnosti. Kromě pořadů z České republiky mají svá želízka v ohni také Slovenská republika, Velká Británie, Španělsko, Rumunsko, Egypt, Turecko, Korea, Švédsko, Bulharsko či Německo. V porotě zasednou Václav Moravec, Bogna Koreng, Eva Jurinová, Ľuboš Kasala a Stanislav Motl a posuzovat budou celkem 26 přihlášených pořadů.
Rozhlasová hra pro dospělého posluchače je letošní druhou soutěžní kategorií. Porota ve složení Alex Koenigsmark, Ľubica Olšovská, Róbert Horňák, Rudolf Matys a Jiří Adámek bude vybírat z celkem třiceti rozhlasových her.
Rok 2008 je bohatý na různá "osmičková" výročí. A proto porota v čele s Petrem Pavlovským a členy Věrou Šťovíčkovou - Heroldovou, Milenou Čeganovou, Ľubomírem Zemanem a Robertem Tamchynou vyslechne 24 publicistických pořadů věnovaných historickým mezníkům v českých a slovenských dějinách a patřících tak do třetí kategorie: Rok 2008 - rok osmičkových výročí.
Novinkou letošního ročníku je Cena Karla Kyncla, určená nejlepšímu zahraničnímu zpravodaji Českého rozhlasu.

K pracovní části festivalu patří např. dvoudenní workshop s poslechy nejlepších rozhlasových inscenací pro odbornou veřejnost (30. 9. a 1. 10. vždy od 10.00 hodin do 18.00 hodin) s diskusí či seminář Autoanonce - nové trendy výroby autopropagace (2.10. od 10.00 do 13.00 hodin).

Festivalovými večery provázejí Aleš Cibulka, Marek Eben a Jan Rosák.
V rámci doprovodných programů (odehrávají se částečně na lázeňské kolonádě, částečně pak v Divadle Na Kovárně) vystoupí například Lubomír Lipský, Rudolf Pellar, Věra Kubánková, Radka Fišarová, Milan Drobný, BROLN a mnozí další. Ve zmiňovaném Divadle Na Kovárně, kde probíhají slavnostní festivalové večery, bude navíc po celou dobu možnost zhlédnout výstavu Vojtěcha Kolaříka - výtvarníka s Českým rozhlasem úzce spjatého, na téma COMMEDIA DELL´ ARTE.

Mezinárodní festival Prix Bohemia Radio je tradiční mezinárodní soutěžní přehlídkou rozhlasové tvorby, jejímž vyhlašovatelem a pořadatelem je Český rozhlas. (První ročník se konal v roce 1976). Cílem této soutěže je zvyšování kvality rozhlasové tvorby. Záštitu nad festivalem mají ministr kultury ČR, ministr pro místní rozvoj ČR, ministr zemědělství ČR a hejtman Středočeského kraje. Festival v jeho historii zaštítila již řada významných osobností veřejného života (Pavel Dostál, Petr Pithart, Václav Klaus).

Spustit audio

Naši partneři