Projekt '68. Výlet v čase do doby okupace díky virtuální realitě i speciálnímu studiu

21. březen 2019

V noci z 20. na 21. srpna 1968 zažil Československý rozhlas jednu z nejvýraznějších kapitol své historie. Svobodné vysílání, které i přes okupaci země armádami Varšavské smlouvy dokázal rozhlas provozovat po několik srpnových dní, mělo mimořádný význam. Projekt '68 připomněl události pražského jara a invaze přesně po 50 letech.

Zlomový rok připomínaly během celého roku 2018 projekce, koncerty, konference, multimediální mobilní hra i reportáže a dokumenty ve vysílání Radiožurnálu a dalších stanic Českého rozhlasu.

Začátek okupace přiblížilo minutu po minutě Studio '68. Moderátoři Jan Pokorný a Martin Veselovský nepřetržitě po dobu třinácti hodin informovali o událostech, které se odehrály v Československu před padesáti lety. Na přímý přenos navázala premiéra rozhlasové hry Včera, dne 20. srpna. V hlavních rolích rozhlasové hry Petra Kazdy, jejíž režie se ujal Aleš Vrzák, se představili Táňa Vilhelmová, Vojta Dyk, Miroslav Krobot a David Novotný.

Největší hity 60. let a především osudového roku 1968 v podání současných zpěváků zazněly na Koncertě '68 na Václavském náměstí. Vystoupili Marta Kubišová, Lucie Bílá, Marta Jandová, Aneta Langerová, Vojta Dyk, Jana Kirschner, Matěj Ruppert, Xindl X a Honza Křížek. Kromě kapely Petra Maláska je doprovodili i bubeníci z kapely Tam Tam Batucada a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Kromě toho významné výročí připomněla výstava fotografií, virtuální realita, prostřednictvím které šlo vstoupit přímo doprostřed probíhající invaze a zažít pocity mladého muže, který vlastním tělem bránil průjezdu sovětského tanku, nebo multimediální mobilní hra.

Projekt představíme na Prix Bohemia Radio!

Kdy: čtvrtek 4. dubna 2019 | 10:00 – 10:20 | prezentace + diskuze
Kde: Filmový sál Uměleckého centra UP
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Multimédia
Název: Projekt '68
Autor: Ondřej Suchan
Produkce: Český rozhlas
Jazyk prezentace: anglický
Webové stránky: 1968.rozhlas.cz

Spustit audio