Proti šíření fake news může bojovat každý. Na Prix Bohemia Radio se debatovalo o dezinformacích

21. březen 2017

Plná studentů a mladých lidí – tak vypadala první festivalový den učebna Václava Havla na katedře politologie Univerzity Palackého. Nalákala je sem panelová diskuze s názvem Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda. Své názory na ní přednesli žurnalisté a odborníci na média ze zahraničí i z České republiky.

Migrační krize je stále aktuální téma, které se stalo podhoubím pro vznik celé řady hoaxů a falešných zpráv. Úvahami nad tím, jakým způsobem se dnešní média s touto kontroverzní agendou vyrovnávají, odstartovala debata pěti odborníků a žurnalistů. Všichni se přitom shodli, že hlavním problémem spojeným s informováním o uprchlících je neschopnost velké většiny médií oprostit se od emocí.

Právě emoce také stojí za stále sílící popularitou alternativních zdrojů informací. „Lidé si dnes velmi rychle utvářejí silně vyhraněné názory na řadu problematických témat, ať už je to imigrace nebo politika. A cokoli, co do jejich pohledu na svět nezapadá, to okamžitě odsuzují. Týká se to ale obou stran, tedy v případě imigrace jak jejich odpůrců, tak i zastánců,“ argumentoval novinář a vydavatel bulletinů The Fleet Sheet a Final Word Erik Best. „Zcela objektivní pravda uspokojí jen malou část publika. Právě proto ta média, která já osobně považuji za nejlepší, dnes nejvíce přicházejí o čtenáře,“ dodal.

Panelová diskuze o falešných zprávách

Odliv mnoha čtenářů a diváků od mainstreamových a veřejnoprávních médií pak může podle Guntera Neumanna z německého veřejnoprávního rádia MDR zvrátit jedině transparentnost práce profesionálních novinářů. „Musíme čtenářům vysvětlovat, jak postupujeme, proč jsme se rozhodli pro konkrétní zpracování tématu a podobně. Jedině tak si můžeme získat důvěru, která je dnes naprosto klíčová,“ řekl Neumann.

Zrádnost sociálních sítí

Současný mediální prostor se vyznačuje nejen větší popularitou alternativních médií, ale i dominancí internetu a sociálních sítí. Ty pro mnoho uživatelů slouží jako hlavní zdroj informací. Jenže právě například Facebook je ideálním prostředím pro šíření dezinformací. „Sociální sítě nejsou tradiční mediální organizace, přesto jejich funkci nahrazují. Spousta lidí si ale neuvědomuje, že tyto platformy informace pouze šíří a nezaručují pravdivost,“ zdůraznil Petr Orság, vedoucí katedry Mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Univerzity Palackého.

Panelová diskuze o falešných zprávách

Jak upozornila Emily Thompsonová z Rádia Svobodná Evropa, v internetovém chaosu nám pak mohou být velkými pomocníky organizace ověřující pravdivost zpráv. Rozpoznat takzvané fake news ale podle ní není nemožné ani pro běžného člověka. „Pokud je zpráva emotivní a snaží se nalákat na hodně šokující titulek, tak už to je varovný signál. Potom je dobré ověřit si autory a zjistit si, o koho vlastně jde.“

Bez mediální gramotnosti to nepůjde

Můžeme proti dezinformacím vůbec nějak bojovat? Podle hostů debaty hraje zcela zásadní roli zvyšování mediální gramotnosti, její nízká úroveň přitom trápí jak Českou republiku, tak státy na Západě. „Už na školách by se měli studenti učit o tom, jak mediální svět funguje a jak se v něm orientovat,“ dodal k boji s fake news Gunter Neumann. Vyznat bychom se však měli nejen v médiích jako takových, ale i v jejich vlastnících.

Šířit osvětu a bojovat proti dezinformacím může úplně každý. „Všichni máme na Facebooku přátele, kteří někdy sdíleli fake news. A není nic jednoduššího, než jim říct ‚zkus si to raději ověřit, ve skutečnosti se to nestalo úplně takto‘,“ připomněla Emily Thompsonová.

Do diskuze se zapojili i posluchači

Že téma debaty vyvolalo zájem, potvrdily otázky posluchačů na hosty i jejich ohlasy. „Já studuju mediální studia, takže přijít na debatu o dezinformacích je pro mě v podstatě samozřejmost. Určitě to bylo hodně zajímavé, všichni hosté mluvili skvěle a padla spousta myšlenek,“ ohodnotil diskuzi student Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jan Šimek.

Panelová diskuze o falešných zprávách

Vymezené dvě hodiny ani nestačily na to, aby hosté palčivé téma dezinformací zcela vyčerpali. I tak se během diskuze v anglickém jazyce dotkli celé řady důležitých aspektů souvisejících s problémy současných médií, a to mimo jiné díky práci moderátora Jiřího Hoška.

Spustit audio

Naši partneři