Rokování nad Královskou disciplínou

21. květen 2015

Poslední festivalový den se sešla třetí z porot, aby se zhostila nelehkého úkolu – vybrat z 35 přihlášených rozhlasových her tři nejlepší, které na dnešním slavnostním večeru získají cenu Prix Bohemia Radio 2011.

Úloha porotců není snadná – rozhodování nejprve předchází vyslechnutí všech 35 zhruba hodinových her, je potřeba přihlédnout k mnoha kvalitám inscenace, tak jak jsou stanoveny Evropskou vysílací unií EBU – jmenujme zejména závažnost tématu, kvalitu scénáře, režijní ztvárnění, využití zvukových prostředků a samozřejmě v neposlední řadě působivost hereckých výkonů.

Právě proto, že je rozhlasová hra žánrem, který v sobě snoubí mnoho profesí, byla porota II. soutěžní kategorie profesně různorodá – její předseda Jan Vedral je dramatikem, dramaturgem a vysokoškolským pedagogem, Ľubica Olšovská zvukovým mistrem, Milena Steinmasslová herečkou a lektorkou herectví a rétoriky, Jakub Kamberský publicistou a Thomas Zielinski divadelním režisérem.

Každý z porotců si v první fázi sestavil žebříček osmi favoritů, z těchto předvýběrů vzešla podle bodovacího systému osmice her, která byla prezentována v rámci poslechového semináře Aleše Vrzáka právě zde na festivalu. Program semináře je k dispozici zde.

Konsensuálním rozhodnutím dnešního zasedání poroty jsou tedy tři z osmičky postupujících her, jež byly porotou oceněny jako ty nejlepší. Opět bylo přihlédnuto k celkovému bodovému hodnocení jednotlivých inscenací, ke konečnému výsledku přispěly i debaty s porotci, které probíhaly také v rámci poslechových seminářů a jichž se účastnily mimo jiné jak rozhlasoví režiséři, tak i někteří z autorů her.

Do užšího výběru se tedy dostaly následující rozhlasové hry:

Učitel malby, Petr Kolečko
Český rozhlas 3 – Vltava
Režie Dimitrij Dudík.

Koule, David Drábek
Český rozhlas 3 – Vltava
Režie Aleš Vrzák.

Nevděčné děti, Daniela Fischerová
Český rozhlas 3 – Vltava
Režie Hana Kofránková.

Dobrodružství lišky Bystroušky, Rudolf Těsnohlídek – Anna Jurásková – Jiří Chalupa
Český rozhlas Dvojka
Režie Jaroslav Kodeš.

Fotograf , David Eldridge
Český rozhlas 3 – Vltava
Režie Aleš Vrzák.

Akvárium, Mariannick Bellot
Český rozhlas 3 - Vltava
Režie Ivan Chrz.

Faust. Faust je mŕtvy., Mark Ravenhill.
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Režie Natália Deáková.

Bazén (bez vody), Mark Ravenhill
Český rozhlas 3 – Vltava/ Český rozhlas Brno
Režie Hana Mikolášková.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři