Rozhlas v roce 2023 - názory mezinárodních odborníků

7. listopad 2013

K odbornému semináři na téma „Klasické drama a klasická literatura ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu“ zasedlo ve středu osm odborníků.

Český rozhlas mezi nimi prezentoval programový poradce generálního ředitele Jan Vedral a dramaturg a scénárista Hynek Pekárek. Konference se ale zúčastnili i hosté z Velké Británie, Rakouska nebo Polska. Poslechněte si, jak vidí rozhlas v roce 2023. Dozvíte se třeba, že možná budeme mít rádia implantována přímo do hlavy.

Rozhlas v roce 2023 podle…

… Davida Huntera, výkonného producenta v oddělení rozhlasového dramatu v BBC (anglicky).
Představa pana Huntera o rozhlase v roce 2023 nemá daleko k sci-fi. Představuje si, že za deset let budeme mít rádio implantované v hlavách a jen myšlenkou si vybereme, co budeme poslouchat. Co se žánrů týče, stále prý budeme poslouchat hudbu. Pan Hunter ale doufá, že ve vysílání bude méně reklam.

0:00
/
0:00

… Přemysla Hniličky, recenzenta rozhlasového vysílání pro Týdeník Rozhlas.

0:00
/
0:00

… Ljubo Pauzina, ředitele chorvatského festivalu Prix Marulič (anglicky).
Pan Pauzin předpovídá, že dojde k prolnutí rádia a internetu a doufá, že internet rozhlasu pomůže. Budoucnost vidí i v technologiích, které lidem umožní poslouchat jejich oblíbené pořady, kdy budou chtít. Šanci pro rádio vidí i v cestování. Lidé podle něj tráví hodně času na cestách a to je čas, kdy by si mohli rádio poslechnout.

0:00
/
0:00

… Andrey Hanáčkové, odborné asistentky Katedry divadelních, filmových a mediálních studií na Palackého univerzitě v Olomouci.

0:00
/
0:00


… Kurta Reissneggera, vedoucího kanceláře generálního ředitelství ORF v Rakousku (anglicky).
Pan Reissnegger se nedomnívá, že by se rozhlas nějak výrazně změnil. V základě zůstane pořád stejný. Lidé ho budou poslouchat a ocení, když někdo bude povídat o něčem, co je zajímá. A samozřejmě hudbu.

0:00
/
0:00

… Hynka Pekárka, mnohokrát oceněného dramaturga a scénáristu Českého rozhlasu.

0:00
/
0:00

… Krzysztofa Sielickiho, literárního ředitele Divadla polského rozhlasu (anglicky).
Rádio podle pana Sielickiho bude ve všem. Jeho poslech bude ale velmi individuální a každý bude moci poslouchat přesně to, co si bude přát.

0:00
/
0:00
autor: Petra Novotná
Spustit audio