Rozjíždí se kolo poslechů rozhlasových her

2. říjen 2012

Festivalové úterý představí čtveřici z rozhlasových her, které byly nominovány do festivalového soutěžního klání.

Po celý den tak v Lázeňském salonku hotelu Bellevue budou probíhat poslechy inscenací, střídané s diskusemi s jejich tvůrci. Průvodcem celého dne bude jako již tradičně režisér Aleš Vrzák.

Které tituly se představí dnes?

Rozhlasová adaptace málo známé jednoaktové hry Augusta Strindberga Věřitelé vznikla v režii Kateřiny Duškové na Českém rozhlase 3 – Vltava. Líčí manželství jako nelítostný boj o moc, v němž není místo pro shovívavost, kompromis nebo dokonce odpuštění. Partnerovy slabosti jsou okamžitě využity, aby došlo k zásahu na nejbolestivějším místě. Že takový postoj nemůže ve výsledku přinést nikomu štěstí, je nasnadě. Postavy manželského trojúhelníku nesmírně působivě ztvárnili Ivan Trojan, Jan Meduna a Dana Černá.

Muž činu, to je rozhlasová hra z pera Jespera Halleho. Na Vltavě ji nastudoval Aleš Vrzák, v hlavních rolích se představili Vojtěch Dyk a Pavla Beretová. Inscenace otevírá mnoho otázek, v dnešní době velmi aktuálních. Základní témata lidské odvahy, občanské odpovědnosti a mužské a ženské role ve vztahu doplňuje problematika soužití dvou odlišných kultur.

Vojtěch Dyk

Rozhlasovou hru pro děti a mládež Královský osud napsal Vladimír Zajíc, vznikla na stanici Český rozhlas 2 – Praha. Tento výsostně dobrodružný příběh byl inspirován starými skotskými a keltskými mýty a je prostoupen mystikou i pohádkovými prvky.. Jeho osou je motiv hledání ztracené nevěsty, v němž se hraje nejen o lásku, ale také o rytířskou odvahu, čest a pravdu. Režie se ujal Jaroslav Kodeš.

Andrea Elsnerová jako Karin

Poslední inscenací, která bude odborné veřejnosti představena během prvního festivalového dne , je Mňa kedy’s . . . Michaely Zakuťanské. V režii Júlie Rázusové vznikla na stanici RTVS – Rádio Děvín. Původní rozhlasová hra pro mládež vznikla jako reakce na problémy dnešních mladých lidí. Je zajímavá hned ve třech liniích – tématem, zvukovou realizací a generační výpovědí. V samotném příběhu se obyčejní mladí lidé vyrovnávají s nástrahami dospělosti, prožívají první lásky, odmítnutí, vyrovnávají se se svým vztahem k rodičům. Při realizaci nebyly použity jiné zvukové prostředky než lidský hlas. Autorka, režisérka i všichni interpreti byly v době realizace studenty.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři