S kolegyní se snažíme bořit mýtus, že rozhlas je něco zastaralého, říká dokumentarista Jan Herget

29. leden 2019

Jan Herget, dokumentarista, editor, redaktor a také člen Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, který společně s kolegyní vzdělává rozhlasové elévy již pátým rokem. V rámci letošního ročníku festivalu se návštěvníkům představí opět v roli organizátora semináře rozhlasového zpravodajství a možná i soutěžícího.

V minulém roce jste obdržel Cenu studentské poroty v kategorii Reportáž za Zázraky medicíny – ARO. Budete soutěžit i letos?

Jestli budu letos opět soutěžit, to ještě nevím. Přihlásil jsem jednu ze svých loňských reportáží do interního kola v rámci Českého rozhlasu a v současné době čekám, jestli budu mít štěstí a postoupím do olomouckého finále.

Jste členem Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, které v rámci festivalu připravuje seminář rozhlasového zpravodajství, můžete nám k semináři již nyní stručně prozradit něco více?

Seminář je určený především pro studenty žurnalistiky UPOL. Spolu s kolegyní Janou Guldou vycházíme ze zavedené praxe, kdy už pátým rokem vzděláváme rozhlasové elévy, kteří mají zájem o práci v Českém rozhlase. Dá se říct, že už jsme dobře sehraná dvojka a naše prezentace veřejnoprávního zpravodajství by proto měla mít švih, měla by studenty bavit a měla by jim hlavně přinést důležité informace o naší práci. Mezi mladými lidmi totiž v docela široké míře panuje povědomí, že rozhlas je něco zastaralého. Naší snahou je to změnit.

V rámci festivalu zastáváte hned dvě protichůdné role. Na jedné straně jako autor a soutěžící, na té druhé jako organizátor semináře. Odlišuje se váš pohled na festival s ohledem na tyto role?

S touto „dvojrolí“ mám zkušenost z loňského ročníku a společným jmenovatelem je napětí. Jako autor a soutěžící je člověk napnutý, jestli dovede svou práci dobře obhájit a v roli organizátora je vlastně taky napnutý, jestli program, který má na starosti, dopadne podle plánu. Je to ale zdravé a příjemné napětí, a když je na konci v obou případech korunováno úspěchem, je to dvojnásobná radost. A proto se už teď opět těším, jaké radosti mi Olomouc přinese letos.

autor: nwe
Spustit audio