Seznam pořadů přihlášených do I. soutěžní kategorie

9. srpen 2012

Život na startu (mezinárodní kategorie)

V této kategorii soutěží dokumenty do 60 minut s tématikou světa dětí a mládeže, natočené nebo odvysílané v době od 1. 1. 2010 do 31. 5. 2011.

1.
Daniel Blinkhorn – Rakousko
Tři maličkosti

Toto dílo je radiofonický triptych skládající se ze tří sekcí, které jsou pro prezentaci zvukových portrétů strukturovány jako stereofonická – monofonická – stereofonická. Každá sekce tohoto triptychu se točí kolem mých tří dětí. Hudební materiál byl inspirován hravými hudebními drobnostmi a dětskou hrou s dřevěným prkýnkem a míčkem, která pochází z 19. století.

2.
Maria Paz Ruiz Gil – Španělsko
Děsná máma
Jde o rozhlasovou hudební hru, jejímž cílem je představit život matky s dítětem. Všechny hlasy jsou dílem autorky a nepředstavují žádný známý jazyk. Tím je hra universální a může si získat více posluchačů. Je to velmi legrační píseň napříč lidským životem. Během jejího nahrávání nebylo ublíženo žádnému dítěti.

3.
Marta Růžičková – Česká republika
Ťuk, ťuk

Na vědomí se dává...že v Jedličkově ústavu je band mladých lidí s handicapem, kterým toto hudební seskupení podstatně změnilo život. V jeho čele stojí Šimon Ornest s velkými plány na vytvoření projektu „Evropské hudební školy pro lidi s tělesným postižením“. Pořad není ničím jiným, než vzkazem veřejnosti – vezměte nás mezi sebe, jsme tady!

4.
Dita Vojnarová – Česká republika
Psáno životem: Azylový dům pro matky s dětmi
Přesně před deseti lety otevřel v Olomouci Fond ohrožených dětí svůj Azylový dům pro matky s dětmi. Pomáhají tu maminkám překonávat složité životní období, nabízejí individuální poradenství, zprostředkovávají odbornou pomoc, např. návštěvy u lékaře, psychologa či právníka, a vracejí ženám sebevědomí.

5.
Radim Nejedlý – Česká republika
Zakázané ovoce
Nepřeberné množství zboží, které je stále teoreticky použitelné, dnes končí na skládkách. Dokument přináší příběh tří mladých lidí, jejichž jídelníček se z valné většiny skládá z potravin nalezených v kontejnerech za supermarkety. Popelnice plné ovoce, případně dalších komodit, které na svých výpravách nacházejí, potvrzují, že jejich slova o plýtvání nejsou jen výplodem mladického idealismu.

6.
Martina Vodičková – Česká republika
Děti ze srdíčka
Na startovní čáře závodu Život stojí s handicapem, který lze jen těžko vyrovnat. V takové situaci jsou děti, jejichž rodiče se dostali na sociální a společenské dno a své děti jaksi samozřejmě stáhli s sebou. O osudy dětí z českobudějovické ubytovny pro neplatiče nájemného se zajímala Martina Vodičková.

7.
Dagmar Misařová – Česká republika
„Kali me som kali“ - Troufalka Edita Bandyová
Kali me som kali – černá jsem já, černá. O startu do života romské houslistky Edity Bandyové, která dnes vychovává s gadžem Alanem syna Kristiána a je členkou uměleckého souboru Divadla loutek v Ostravě, jediné profesionální scény pro děti a mládež v severomoravském regionu. Jak si Troufalka Edita poradila od dětství s předsudky, zvyky a tradicemi v každodenním životě, s rolí matky-živitelky, s přijetím rodinou bílých, i svými rolemi v divadle...

8.
Miroslav Valeš – Česká republika
Z ústavu do domova
Dokument o životě a budoucnosti obyvatel Domova sociální péče ve Skalici u Litoměřic.

9.
Bronislava Janečková – Česká republika
Lenka
Sběrný dokument sledující devět let dospívání dívky, která se po těžkých životních peripetiích dostala z diagnostického ústavu až na vysokou školu.

10.
Lenka Svobodová – Česká republika
Další šance?
Městská část Praha 5 v dubnu 2008, v čele s tehdejším kontroverzním starostou Milanem Jančíkem, vypověděla nečekaně, bez udání důvodu a bez náhrady občanskému sdružení „Projekt šance“ nájemní smlouvu bývalé Mateřské školy na Kotlářce. Projekt šance je jediným občanským sdružením, které se specializuje na pomoc komerčně a sexuálně zneužívaným dětem a mládeži. Většina jeho klientů se dostala na ulici přímo z rozvrácených rodin, nebo po té, co prošli ústavní výchovou a po dosažení zletilosti byli ponecháni svému vlastnímu osudu.

11.
Daniela Vrbová – Česká republika
Stále sbalený kufr
Dokument o osudech a cestách tzv. Československých Řeků – na konci 40. let z Řecka zasaženého občanskou válkou do klidného a civilizovaného Československa a o 40 let později z šedého, socialistického Československa do kapitalistického Řecka. V pořadu vypovídají jak příslušníci první, tak druhé generace československých Řeků, kteří se už narodili v Československu. Přesto jim odmala byla vštěpována láska k vlasti, tj. k Řecku, a byli soustavně rodiči připravováni na to, že jakmile to bude možné, vrátí se zase domů. Co ale tvoří takové “domů” a vyplatí se na něj desetiletí čekat? A lze lásku k vlasti a socialismu naučit výchovou ve speciálních zařízeních pro děti?

12.
Tom Dreisbach, Becky Palmstrom, Hazel Healy, Darrell Harvey, Rebecca Henschke – Německo
Generace změny
Seriál Změna generace vysílaný Deutche Welle představuje mladé lidi z celého světa, kteří vážně uvažují o návratu do své komunity. Mohou se účastnit nějakého projektu chránícího životní prostředí nebo být součástí nějaké politické kampaně anebo jen jednoduše dobrovolně nabízejí svůj čas, aby pomohli druhým. Ať už je důvod jakýkoliv, jedno mají společné : touhu po změně.

13.
Isabelle Engels – Rakousko
Děti z ústavu
První dojem je depresivní: těla těchto dětí a mladých dospělých lidí jsou zkostnatělá a pokroucená, jejich oči často v sloup a jejich dech chrčí skrz hlen v jejich plicích. Tyto děti z doma pro silně postižené Schwedenstift poblíž Vídně nejsou schopny jíst, mluvit či jít bez pomoci. Pokud se však podíváte důkladněji, zjistíte, že mají radost z koupání, hudby či lidského dotyku. Jsou schopny spolupráce i vzdoru, umí se smát i plakat a velmi působí na city lidí, kteří je obklopují.

14.
Hanna Bogoryja Zakrzewska, Adam Bogoryja Zakrzewski – Polsko
Szlaufy Postscriptum
Szlaufs je název šokujícího jevu mezi dvanácti až čtrnáctiletými dívkami, které se prodávají starším mužům v nákupních centrech. Po dobu 4 let nikdo z dospělých o jejich prostituci nevěděl, pouze mladí lidé si toho byli vědomi. Dva novináři, rozhlasová zpravodajka se svým manželem a televizní zpravodaj strávili čtyři měsíce přípravou tohoto dokumentu, aby se rodiče dozvěděli o tom, k čemu docházelo.

15.
Dr. Mohamed Lotfy Yahia – Egypt
Mlčení nevinných
Program poukazuje na nezletilé jako pracovní sílu – na pravé důvody dětské pracovní síly, dopady na pracující děti, násilí páchané na těchto dětech, stejně jako na dětskou pracovní sílu versus zákon.

16.
Veronika Slaniková – Slovenská republika
Setkání
Děti a mladí lidé žijící ve vzdálených vesnicích a na zemědělských usedlostech mají ve srovnání se svými vrstevníky mnohem méně možností, jak trávit volný čas. Slovenská pobočka mezinárodní humanitární a rozvojová organizace “Lidé v nebezpečí” ve spolupráci s místní samosprávou založila ve Sveržově, severozápadní části okresu Bardejov centrum sociální integrace. Díky upřímnému zájmu a nabídnutým aktivitám se jim podařilo přilákat místní mladé, kteří tak v tomto centru tráví každý den smysluplně svůj volný čas

17.
Martina Bačová – Slovenská republika
Halabala – program pro děti
Program Halabala vysílá každé sobotní ráno rádio Regina pro posluchače předškolního a raného školního věku. Součástí tohoto programu je reportáž z výstavy hraček vyrobených dětmi v Africe, která je obohacena o rozhovory s dětmi ze školky o pomoci rozvojovým zemím.

18.
Ľubica Drutarovská – Slovenská republika
Hravenisko 2010
Hravenisko 2010, název , který dali organizátoři festivalu her a zábavy pro děti a dospělé. Skákací hrad, místnost pro malé děti s dřevěnými a plastovými skládačkami, modelování z hlíny a místnost s širokou nabídkou stolních her, hlavolamů nebo vědeckých hraček. To vše čekalo na návštěvníky jedné ze základních škol v Košicích.

19.
Iveta Vaculová – Slovenská republika
Vstupte, prosím /Mezinárodní klavírní soutěž Košice 2011
Program „Vstupte, prosím” je rodinný magazín vysílaný každé všední ráno na radiu Regina. V této části autor mapuje Mezinárodní klavírní soutěž v Košicích pro děti do 15 let.

20.
Eva Vasilová – Slovenská republika
Odrazové můstky
Příběh lidí, které spojil projekt pro mládež z dětských domovů a pro svobodné matky nazvaný “Odrazové můstky”. Reportáže vypráví příběhy těchto mladých lidí, popisuje jejich životní situaci,vysvětluje proč svobodné matky nežijí se svými rodiči a proč možnost nezávislého žití je pro děti z dětských domovů tak důležitá.

V rámci této kategorie budou uděleny následující ceny:
1. cena Prix Bohemia Radio 2011
2. cena Prix Bohemia Radio 2011
3. cena Prix Bohemia Radio 2011


Spustit audio

Naši partneři