Seznam pořadů přihlášených do II. soutěžní kategorie

30. srpen 2011

Královská disciplína

V této kategorii soutěží rozhlasové hry původní, adaptace nebo dramatizace, včetně her pro mládež a pohádek, do 60 minut, natočené nebo odvysílané v době od 1. 1. 2010 do 31. 5. 2011.

1.
Akvárium

Mariannick Bellot Český rozhlas 3 - Vltava Hrdinkou komedie francouzské autorky je mladá dívka, která pracuje v nejmenované pařížské kulturní instituci a dění okolo sebe popisuje s nadsázkou jako hemžení podivínských figurek v těsném akváriu. Rozhlasově nápaditá kompozice plná zvuků, komiksových citací a dějových zvratů získala v roce 2008 zvláštní cenu festivalu Prix Europa.
Režie: Ivan Chrz

2.
Bazén (bez vody)
Mark Ravenhill
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Brno
Rozhlasová adaptace divadelní hry významného britského dramatika. Autorův sarkastický způsob pohledu na svět umělců a jejich postojů odkrývá nejen témata morálky a umění, člověka ve vztahu k vlastnímu talentu a skryté touze po úspěchu a ocenění, ale také hodnoty přátelství.
Režie: Hana Mikolášková

3.
Blizka bytost.com
Inger Johanne Strøm
Český rozhlas 3 - Vltava
Blizkabytost.com je název internetové seznamky. Její častou návštěvnicí je i neúspěšná herečka Astrid, která tu naváže několik neúspěšných známostí. I přes to nepřestává doufat, že tu jednou najde „pana Pravého“. Norská dramatička se ve své hře dokázala na problém lidské osamělosti podívat ironickým pohledem.
Režie: Apolena Novotná

4.
Byl to démon!
Henry Kuttner – Dimitrij Dudík
Český rozhlas Dvojka
Rozhlasové zpracování povídky jednoho z předních představitelů americké hororové literatury si pohrává s dětskou fiktivní představivostí, která se ale může zvrhnout v něco mnohem závažnějšího, tak burcujícího, že to i po letech straší všechny protagonisty.
Režie: Dimitrij Dudík

5.
Čarodějnice z Latinské čtvrti
Andrea Hanáčková
Český rozhlas Olomouc
Pohádkový muzikál z Paříže napsaný volně na motivy příběhů Pierra Gripariho.
Režie: Michal Bureš

6.
Černé korálky
Milena Mathausová
Český rozhlas Dvojka
Černé korálky jsou prostřední částí třídílné původní rozhlasové hry o dospívání, vnitřním vzdoru vůči rodičům, spolužákům a celému světu i o vnitřní vyprázdněnosti. Sleduje osudy mladičké Lindy v průběhu tří let a dotýká se také otázek zlaté mládeže a problematického vytváření hodnot a postojů v konfrontaci s denní realitou.
Režie: Vlado Rusko

7.
Dívenky na galejích
Jana Knitlová
Český rozhlas Dvojka
Komorní inscenace původní rozhlasové hry z právnického prostředí staví na silném tématu, které se zabývá otázkami morálky a práva a na mimořádně silných hereckých výkonech Viktora Preisse, Terezy Bebarové a Jany Strykové.
Režie: Lída Engelová

8.
Dobrodružství lišky Bystroušky
Rudolf Těsnohlídek – Anna Jurásková – Jiří Chalupa (texty písní)
Český rozhlas Dvojka
Dvoudílné pohádkové zpracování příběhů o malé mazané lištičce. Hlavním mottem je neustálý a neúprosný koloběh života, který s sebou přináší malé i velké radosti a strasti. Snahou tvůrců bylo vytvořit komorní pohádkový příběh, který především dětem přinese spolu s písničkami zábavu i seznámení s drobnou částečkou české literatury.
Režie: Jaroslav Kodeš

9.
Faust. Faust je mŕtvy.
Mark Ravenhill
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Adaptace divadelní hry současného britského autora. Filozof Alain se cítí vyhořelý a odjede z Evropy na road trip po Americe. Na cestě potkává mladíka Peta, se kterým se spřátelí a později i mladíka Donnyho, který na setkání s nimi spáchá sebevraždu. Postava Alaina je inspirovaná životem a dílem Michela Foucaulta.
Režie: Natália Deáková

10.
Filumena Marturano
Eduardo de Filippo – Lída Engelová
Český rozhlas 3 – Vltava
Hra patří ke zlatému fondu italské dramatické literatury. U nás je známá především díky filmovému zpracování. Pod názvem Manželství po italsku ji natočil režisér V. de Sica, v hlavních rolích zazářili S. Lorenová a M. Mastroianni. Nynější rozhlasové zpracování vychází z přesvědčení, že Simona Stašová v roli Filumeny Marturano a Viktor Preiss v roli Domenica Soriana znalce filmové verze nezklamou.
Režie: Lída Engelová

11.
Fotograf
David Eldridge
Český rozhlas 3 – Vltava
Příběh novodobého Mesiáše, který se rozhodl svým osobitým způsobem napravovat svět.
Režie: Aleš Vrzák

12.
Hadí král
Vladimír Zajíc
Český rozhlas Dvojka
Hadí král je třetí, závěrečné a velmi volné pokračování osudů sourozenecké dvojice Alison neboli Vlčpanny a Wolfiho. I tentokrát je příběh inspirován starými pohanskými mýty, zvyky a rituály a akcentuje sílu vnitřních vztahů a vazeb procházejících každým lidským rodem.
Režie: Jaroslav Kodeš

13.
Karla
Pavel Brycz
Český rozhlas 3 – Vltava
V komedii těží autor ze své zkušenosti pedagoga. Hlavním hrdinou je gymnazista Karel, tak trochu průšvihář, který musí zvolit velmi svéráznou formu obživy, aby vyřešil svou kritickou rodinnou situaci.
Režie: Vlado Rusko

14.
Kliatba na Zobore
Juraj Červenák
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Původní rozhlasová hra pro mládež s prvky historické fantasy. Příběh Rogana, čaroděje ze svatyně Krvavého ohně, a jeho společníka, vlka Goryvlada, se odehrává v časech panování Mojmíra. Je to příběh o moci magie a boji s osudem.
Režie: Robert Horňák

15.
Koule
David Drábek
Český rozhlas 3 – Vltava
Hlavní hrdinkou nové rozhlasové komedie je slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných, ale i bolestných protikladů.
Hlavní role byla příležitostí pro Pavlu Tomicovou.
Režie: Aleš Vrzák

16.
Kurníkář
Gabriela Albrechtová, Eva Čechová, Hana Malaníková
Český rozhlas 3 – Vltava
Hra vznikla pro cyklus Hry a dokumenty nové generace Českého rozhlasu 3 – Vltava. Groteska o slepicích a ženách na motivy Čechovových Tří sester se stala hned několikanásobným rozhlasovým debutem. Autorky si vyzkoušely práci od vzniku původní rozhlasové hry, ve které samy účinkují, G. Albrechtová pak inscenaci režírovala.
Režie: Gabriela Albrechtová

17.
Na hřbitově
Eva Lenartová
Český rozhlas Ostrava
Na místě posledního odpočinku člověka lze potkat cokoliv a kohokoliv – manželku mrtvého milence, zloděje, hřbitovního ducha, lásku či naději a možná i smrt.
Režie: Eva Lenartová

18.
Nádraží Victoria
Harold Pinter
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Plzeň
Hra je vystavěna jako dialog dispečera s řidičem taxi. Řidič svojí laxní netečností irituje dispečera, generuje v něm pocity podrážděnosti, zlosti, vzteku. Řidič na jasné dispečerovy otázky nedokáže relevantně odpovídat. Neví či nechce vědět, kde je nádraží Victoria, kam ho dispečer posílá za zákazníkem. Vlámán do změti chaosu a nenávisti je člověk. Systém světa kolabuje a vlivem dezorientace dochází ke zkratu v mezilidských vztazích.
Režie: Miroslav Buriánek

19.
Nevděčné děti
Daniela Fischerová
Český rozhlas 3 – Vltava
Už vás už někdy dostihla vlastní minulost? Smutným hrdinům rozhlasové hry Nevděčné děti se to přihodí nejen obrazně. V časové smyčce, v níž se ocitnou na jednom místě, kde dožívají svoje neurovnané životy, k nim přijdou na návštěvu jejich skutečné dvacetileté protějšky. Povědět sobě samým, byť o půlstoletí mladším, jak v životě naložili s ideály a nadějemi svého mládí, bude těžší, než se zdálo...
Režie: Hana Kofránková

20.
Nočný popcorn
Gabriela Alexová
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Adaptace divadelní hry je příběhem emancipace ženy, která se musí vypořádat s domácím násilím. Autorka získala rozhlasovou cenu v soutěži o nejlepší dramatický text Dráma 2010.
Režie: Iveta Jurčová

21.
O hromovém kameni
Karel Šiktanc
Český rozhlas Dvojka
Původní rozhlasová pohádka, v níž se poetika mísí se zemitostí, vypráví příběh mladého Jonáše, který hledá ve světě hromový kamínek, který podle pověsti otvírá všechny poklady světa.
Režie: Maria Křepelková

22.
O větrném zámku
Karel Šiktanc
Český rozhlas Dvojka/Český rozhlas České Budějovice
Původní rozhlasová pohádka.
Režie: Luboš Koníř

23.
Patnáctiletý kapitán (2. část)
Jules Verne – Dimitrij Dudík
Český rozhlas Dvojka
Dvoudílná hra předznamenává rozhlasový návrat ke klasickým dobrodružným příběhům, kterým vévodí strhující děj, dotek historického poznání i bohatá imaginativní hra s posluchačskou představivostí. Zápisky z lodního deníku brigolety Poutník, jež se vydala z Nového Zélandu na cestu k americkému pobřeží, zprostředkovávají bohatě vrstvený příběh o nešťastné plavbě i o střetu s krutou africkou realitou.
Režie: Dimitrij Dudík

24.
Pohádka o Popelce
Zdeněk Kozák
Český rozhlas Dvojka/Český rozhlas Brno
Nová verze starého pohádkového tématu. Autor pracuje s košatým, poetickým jazykem, živými dialogy, laskavým humorem.
Režie: Zdeněk Kozák

25.
Posledná páska
Samuel Beckett
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Hra je rozhlasovou adaptací divadelní hry. Vedle roviny textu rozvíjí inscenace samostatný zvukový a hudební plán, kterým text komentuje a rozvíjí. Tvůrci se soustředili na téma neschopnosti zachytit svoje vzpomínky, které časem zanikají a ztrácejí svůj citový náboj, neboť opakování, jako důsledek nedokonalosti paměti, nikdy nemůže nahradit samotný zážitek.
Režie: Martin Hvišč

26.
Pro nepřekonatelný odpor
Marek Epstein
Český rozhlas 3 - Vltava
Hlavní hrdinové rozhlasové komedie si zařídí agenturu, která svým klientům zajišťuje bezproblémový rozchod s jejich partnery. Podnikání má velký úspěch do chvíle, než se nečekaně propojí s jejich osobními životy.
Režie: Petr Mančal

27.
Supertajný večírek
Ondřej Nečas
Český rozhlas Dvojka
Sci-fi hříčka o tom, co se stane, když tajné a lehce potrhlé zvláštní policejní jednotce z blízké budoucnosti osud do cesty přihraje rafinované únosce mimozemšťanů.
Režie: Vlado Rusko

28.
Tadeášovy záhady
Věra Eliášková
Český rozhlas Dvojka
Původní rozhlasová hra. Ryze dětský dobrodružný příběh vypráví zdánlivě banální historku, jakých se v dětských kolektivech odehrávají stovky. Přesto má pro malé rozhlasové posluchače příchuť opravdovosti a napětí.
Režie: Vladimír Gromov

29.
Tajemné rozcestí aneb Zlatá rybka po estonsku
Jaan Tätte
Český rozhlas Dvojka
Estonský dramatik a písničkář klade v moderní parafrázi pohádky o zlaté rybce zásadní otázku: Jak daleko je člověk ochoten za peníze jít? Převzatá inscenace z pražského Divadla ABC.
Režie: Lída Engelová

30.
Tvrdohlavá žena
Josef Kajetán Tyl – Jaroslav Kodeš
Český rozhlas Dvojka
Divadelní hra klasika českého divadelnictví se stala předlohou pro pohádkovou hříčku o zatvrzelosti a neústupnosti, které dokáží ničit upřímnou a nevinnou lásku. Teprve vyrovnání s vlastním svědomím a minulostí za vydatného přispění pohádkového Zlatohlava dokáže vše zvrátit.
Režie: Jaroslav Kodeš

31.
Učitel malby
Petr Kolečko
Český rozhlas 3 – Vltava
Při realizaci této rozhlasové hry inscenátoři pracovali se zvuky a hudbou záměrně úsporně a minimalisticky – se záměrem vytvořit inscenaci postavenou na základech nosného příběhu, dramatické postavy a hereckého výkonu, jako protiváhu současnému trendu naddimenzovaného zvukování her.
Režie: Dimitrij Dudík

32.
Ucho
Jan Procházka – Lenka Procházková
Český rozhlas Olomouc
Hra o Ludvíkovi a Anně, o strachu a smíření. Příběh náměstka ministra a jeho manželky, kteří prožívají „noc pravdy“. Rozhlasová úprava scénáře slavného trezorového filmu z roku 1969.
Režie: Michal Bureš

33.
Už to bude. Odnaučte se milovat!
Sibylle Berg
Český rozhlas 3 – Vltava/Český rozhlas Brno
Rozhlasová adaptace divadelní hry. Dvě osamocené ženy, které zažily spoustu milostných zklamání a mají už dost hledání ideálního muže, si zaplatí speciální silvestrovský terapeutický kurz, jehož cílem je odnaučit se milovat. Autorka se ve své hře vysmívá přehnaným romantickým představám a nereálným požadavkům žen na muže, ale také stereotypům ve vzájemných vztazích a vlivu masmédií na nespokojenost obou pohlaví.
Režie: Hana Mikolášková

34.
Velká galaktická dobrodružství kapitána Mokošábra
Tomáš Končinský
Český rozhlas Dvojka
Prvních pět pilotních částí sci-fi seriálu pro děti i dospělé. Komicko-kosmickou formou skoro „Červeného trpaslíka“ přibližuje posluchači dobrodružství tří nerozlučných přátel – kapitána Mokošábra, Škytavky a bezhlavého androida Odvšehokouska na cestě vesmírem za tetou Bertou. Využitím širokého prostorového rozvrstvení zvuku a jeho elektronického zpracování vzniklo pro posluchače otevřené pole obrazotvornosti, fantazie a dětské imaginace.
Režie: Vlado Rusko

35.
Vepřík Rudolf
Petr Kolečko
Český rozhlas Dvojka
Moderní veselá pohádka se zpěvy o stejnosti a odlišnosti, o šlechetnosti a šlechtění i o věcech zcela vážných, pojatých však převážně nevážně.
Režie: Vladimír Gromov

V rámci této kategorie budou uděleny následující ceny:
1. cena Prix Bohemia Radio 2011
2. cena Prix Bohemia Radio 2011
3. cena Prix Bohemia Radio 2011


Spustit audio

Naši partneři