Slavnostní večer pod laskavým dohledem času

12. říjen 2011

Slavnostní zahajovací večer letošního ročníku festivalu Prix Bohemia Radio znamenal skutečnou oslavu rozhlasové práce. Byla oceněna činnost moderátorů, publicistů a redaktorů hned tří rádií – Českého rozhlasu, Frekvence 1 a Rádia Impuls.

Magická scéna, originální předávání cen, vtipné songy mužského vokálního kvintetu Hlasoplet a inteligentní a duchaplné moderování Lucie Výborné, které je jí ostatně vždy vlastní, to vše přispělo k svěžímu, lehkému a zábavnému průběhu celého včerejšího večera.

Čas se vždy sice připomněl, když neúprosně odbíjel vteřinu po vteřině, zosobněn tanečníkem a choreografem Michaelem Vodenkou byl však i laskavý, ochotný nějakou tu chvilku zpomalit, vrátit či podle potřeby zkrátit. Jeho postava doprovázela i předávání všech ocenění - a že jich bylo požehnaně.

Především to bylo předání cen posluchačské ankety Moderátor roku 2011.V ženské kategorii získala nejvíce SMS hlasů Lucie Výborná. V první pětici se dále umístily Jana Knížková (Frekvence 1), Diana Kobzanová (Frekvence 1), Martina Kociánová (Český rozhlas 2 - Praha) a Lubka Ponížilová (Frekvence 1).

Mezi muži moderátory zvítězil Jiří Pomeje (Frekvence 1), kterého posluchačská přízeň překvapila snad ze všech nejvíce, protože se práci moderátora věnuje poměrně krátce. Oceněno bylo i moderování Rudy z Ostravy (Frekvence 1), Pavla Kudrny (Český rozhlas 2 - Praha), Jana Pokorného (Český rozhlas 1 - Radiožurnál) a Karla Gotta (Český rozhlas 2 - Praha).

Český rozhlas každoročně na festivalu Prix Bohemia Radio uděluje i ocenění pro nejlepšího zahraničně-politického zpravodaje či publicistu, Cenu Karla Kyncla. Letos ji získal překladatel, novinář a moderátor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák, který se dlouhodobě zaměřuje na Rusko a přilehlé postsovětské oblasti. Oceněna byla jeho hluboká znalost ruského prostředí, se kterou informuje o problémech současné ruské společnosti kriticky, ale zároveň nepředpojatě.
V rámci slavnostního zahájení 28. Prix Bohemia Radio uvedl Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu, do Síně slávy i tři rozhlasové legendy: básníka, prozaika, dramatika, překladatele, pedagoga, publicistu a režiséra Českého rozhlasu Brno Antonína Přidala.

In memoriam vstoupili do rozhlasové Síně slávy také novinář a publicista Jiří Ješ a novinář a politik Jiří Dienstbier.

A protože letošní rozhlasový festival se koná v Poděbradech již po dvacáté, ocenění dostal celý Český rozhlas také od města Poděbrad. Starosta města PhDr.Ladislav Langr předal generálnímu řediteli ČRo Peteru Duhanovi stříbrnou pamětní minci vydanou u příležitosti 550. výročí korunovace Jiřího z Poděbrad českým králem.

Závěr večera patřil Martě Kubišové.

Festivalové klání pokračuje a předávání cen Prix Bohemia Radio těm nejlepším rozhlasovým hrám, dokumentům a upoutávkám je teprve před námi. Sledovat je můžete opět v přímém přenosu, který bude na stránkách webu Prix Bohemia Radio připraven ve čtvrtek 13. října v 19.30 hodin. Slaďte si tedy s námi čas a sledujte festivalový závěrečný večer!

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři