Slovo předsedy poroty - Miroslav Dittrich

16. březen 2015

Neobyčejný příběh obyčejného člověka. Publicistický pořad - lidský příběh, respektive neobyčejný příběh obyčejného člověka jako kategorie soutěžní přehlídky Prix Bohemia Radio 2006 byla šťastnou volbou. V poslední době jsme totiž svědky snahy žurnalistů v elektronických i tištěných médiích prezentovat i docela obyčejná fakta prostřednictvím konkrétního příběhu člověka.

Je to snaha přiblížit dění okolo nás způsobem, který je posluchači, divákovi a čtenáři nejbližší. I na rozhlasových vlnách můžeme takové příběhy slyšet čím dál častěji, a tak není divu, že i soutěžních snímků - lidských příběhů - bylo plných šestadvacet. Porota se shodla, že ve velké míře se sešly opravdu kvalitní pořady. Problém byl naopak v tom, které z nich nepostoupí do užšího výběru, neboť s mnohými z nich jsme se neradi "loučili". Nakonec v užším výběru není obvyklých pět, ale šest pořadů.

Všechny soutěžní snímky jsme hodnotili z několika různých úhlů - technické zpracování, vhodně použitá hudba nebo hudební předěly, autentičnost i to, pro jakou stanici je pořad určen. Ale tím hlavním kritériem, a na tom jsme se shodli všichni, bylo, jak pořad zapůsobí na posluchače. Budeme rádi, když si o konkrétních připomínkách popovídáme přímo s autory při veřejné diskusi na Kolonádě.

Logo

Myslím, že porotci kategorie "Lidský příběh" měli z čeho vybírat a že o konečné pořadí svedeme ještě lítý boj. Bude však korektní, v každém případě obyčejně lidský. A za tuto lidskost při hledání nejlepšího příběhu děkuji Ervínu Kukuczkovi, Jiřímu Hraše, Michaelu Prostějovskému a Ruzbehu Oweyssi.

Miroslav Dittrich

předseda poroty

autor: Miroslav Dittrich
Spustit audio

Naši partneři