Společná historie Českého a Slovenského rozhlasu

22. září 2010

Při listování tímto katalogem Vás možná překvapilo, že v každé ze tří kategorií letošního festivalu Prix Bohemia Radio jsou také porotci ze Slovenska. Nejenom v kategorii mezinárodní, ale i v "národních". Důvod je prostý.

Když před pětaosmdesáti lety začalo pravidelné rozhlasové vysílání na našem území, bylo to v tehdejším Československu. Takže historie Českého a Slovenského rozhlasu je společná a my si ji letos v Poděbradech chceme také společně připomenout. Navíc, česká a slovenská řeč jsou si tak blízké, že jsme se rozhodli uspořádat letošní soutěžní klání dohromady. A tak poroty budou posuzovat pořady z Čech, Moravy a také ze Slovenska.

A když už jsme u příbuznosti jazyků, nezapomeňme, že naší rodné řeči je velmi blízká také lužickosrbština. V této souvislosti přinášíme novinku: Poprvé budou na festivalu, a to i v mezinárodní porotě, kolegové z Lužice, z Budyšínského rozhlasu, což má i svou historickou logiku. Za dob panování Jiřího z Poděbrad byla totiž Lužice součástí Království českého. A v tomto roce uplyne od Jiříkova prohlášení českým králem přesně 550 let, což je jedno z výročí, která si v rámci letošního festivalu připomínáme.

Miroslav Dittrich
ředitel festivalu Prix Bohemia Radio

Spustit audio

Naši partneři