Studentská porota vybrala nejlepší rozhlasový dokument. Je jím příběh autistického chlapce Matěje

21. březen 2017

33. ročník festivalu Prix Bohemia Radio zahájil v divadelním sále Uměleckého centra Univerzity Palackého veřejný poslech rozhlasových dokumentů. V této kategorii se představilo celkem osm finálních příspěvků z celkových třiatřiceti, z nichž porota na čtvrtečním galavečeru vybere ten nejlepší.

Poslech krátce po půl desáté začal příspěvkem Ivana Studeného Přijďte zas, funguje to, který přináší autentické výpovědi žen, jež se staly obětí sexuálního útoku. „Dokument nás oslovil nejen svou rytmikou, ale také způsobem, jakým byl zpracován, setkáváme se s v něm se dvěma různými příběhy, které jsou navzájem propojeny a my tak můžeme sledovat jejich společné rysy,“ ocenil porotce Štěpán Kubalík.

S jeho názorem se však příliš neztotožnila kolegyně Agniezska Czyzewska-Jacquemet, která doporučila autorovi zaměřit se příště jen na příběh jedné z dam. Ivan Studený následně vystoupil ještě s dokumentem Ilhem hledá love for ever, který byl porotou označen za jeden z nejsilnějších příspěvků letošního roku.

Porota pozorně poslouchá

Se dvěma projekty se představila také Tereza Reková, jejíž dokument s názvem Matěj si vysloužil nejen nejdelší potlesk, ale vehnal také několika přítomným posluchačům slzy do očí. Příběh vypráví o autistickém chlapci a nabízí detailní vhled do jeho života.

„Když jsem se poprvé setkala s Matějem, nechtěl se mnou vůbec komunikovat a bylo pro mě velmi těžké dostat se k němu natolik, aby se mi úplně otevřel,“ přiznala autorka příspěvku. Porota ocenila především výběr tématu a jeho zpracování. „Já osobně tomu nemám co vytknout,“ prohlásila Alena Blažejovská a její slova jen podtrhl Benoît Bories z Francie. „Je to podruhé, co jsem slyšel dokument o autistovi, a tento byl opravdu velmi silný.“

Za vůbec nejnáročnější příspěvek byl označen dokument Alexe Švamberka, který zaznamenává vzpomínky pamětníků na Akci K. Porotě se líbila především práce s hlasem a hudbou. „Příspěvek výborně demonstruje nespolehlivost lidské paměti svou roztříštěností, v čemž tkví hodnota tohoto dokumentu,“ uvedl Štěpán Kubalík. „V částech, kde byla popisována historická fakta, mi však tato roztříštěnost přišla zbytečná,“ dodala Andrea Slováková.

Diskuze

V kategorii Dokument se dále představily příspěvky Yusra plave o život I. - Útěk autorek Brit Jensen a Magdaleny Sodomková, kterému byla vytýkána neautenticita a přílišná popisnost, a Cesta ze dna Veroniky Korčákové, která pojednává o romské dívce, jíž se i navzdory předsudkům ostatních podařilo dosáhnout profesní i osobní spokojenosti. U Velkého plánu dokumentaristky Brit Jensen porota vyzdvihla jeho hloubku a nenásilné přiblížení posluchačům témata, jakými jsou stáří a sexuální orientace.

Vítězkou ceny studentské poroty se s dokumentem Matěj stala Tereza Reková. „Do naší pomyslné nejlepší čtveřice se dostaly oba dokumenty Ivana Studeného, i příspěvky Terezy Rekové. Hodnotily jsme především aktuálnost tématu, jeho dramaturgii, ale také technickou stránku. Po hodině a půl dlouhého přemýšlení jsme se nakonec shodly, že tím vítězným dokumentem je pro nás příběh autistického chlapce Matěje. Velmi se nám líbilo, jak autorka pracovala s respondentem, jak byla citlivá a empatická. Zároveň její příběh ale nevyzněl vůbec smutně, ani pateticky, což jsme také velmi ocenily,“ zdůvodnily výběr Gabriela Míšková, Tereza Osmančíková a Barbora Mašková.

Nejlepší tři dokumenty vyhlásí porota ve složení Alena Blažejovská, Agniezska Czyzewska-Jacquemet (Polsko), Benoît Bories (Francie), Andrea Slováková a Štěpán Kubalík na čtvrtečním slavnostním galavečeru v olomouckém Arcibiskupském paláci, jímž bude provázet moderátorka Jitka Novotná.

autor: Andrea Štipčáková
Spustit audio

Naši partneři