Úvodem slovo generálního ředitele Českého rozhlasu

24. září 2010

5. října bude v Poděbradech zahájen další ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Jsem velmi rád, že mezi soutěžními kategoriemi je letos i regionální/lokální téma, zejména proto, že Český rozhlas věnoval v posledních letech velké úsilí na rozšíření sítě regionálních studií.

Nová vysílací pracoviště vznikla v Pardubicích, Jihlavě, Karlových Varech, v říjnu pak připravujeme zahájení samostatného vysílání Zlínského studia. Dvojnásob jsem pak rád, že právě nad tímto ročníkem festivalu převzal záštitu hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, již proto, že obnovené samostatné vysílání pro Středočeský kraj si znovu nachází cestu ke svým tradičním posluchačům a získává nové.

Zajímavá témata mají i tři odborné semináře, které se v rámci letošního Prix Bohemia Radio budou konat. Seminář, který připravilo Sdružení pro rozhlasovou tvorbu se bude zamýšlet nad místem literatury v rozhlase, semináře organizované Českým rozhlasem 1 - Radiožurnál se budou zabývat budoucností rozhlasového zpravodajství a možnostmi spojenými s rozvojem digitálního vysílání.

Držím palce všem soutěžícím a organizátorům. Jsem rád, že v mezinárodní kategorii nacházím pořady i z tak vzdálených zemí jako jsou Kypr, Dánsko nebo Hongkong. Těším se na setkání s redaktory, posluchači, odborníky i obyvateli Poděbrad, třeba na Kolonádě při odpoledních hudebních vystoupeních.

Václav Kasík, generální ředitel ČRo

Spustit audio

Naši partneři