V mongolské stepi uprostřed léta. Dokument o cestě za vodou

13. březen 2019

V rozhlehlé mongolské stepi, nedaleko hranic s Ruskem a Čínou, potkal Jiří Slavičínský pastevce Čandrábala a jeho ženu Cerendolgor. Jejich stáda se potýkají se zhoršující se kvalitou pastvin a v celé oblasti v důsledku klimatických změn ubývá srážek a zvětšuje se sucho. Mongolsko navíc stále častěji postihuje ničivý 'dzud'. Když po vyprahlém létě přijde v zimě sníh a tuhý mráz, jde dobytku o život a pastevcům o živobytí.

Právě voda je důvodem, proč musel pastevec Čandrábal se svou manželkou, šesti syny a tisícihlavým stádem ovcí, koz, krav a koní před několika dny opustit své tradiční letní tábořiště. Měl na něm postavené ohrady pro dobytek i malý dřevěný domek sloužící jako kuchyň, ale jezera a prameny v okolí tábořiště vyschly, a v důsledku nedostatku vody se zhoršila i kvalita přilehlých pastvin.

„Za posledních 70 let stoupla průměrná teplota vzduchu o více než dva stupně,“ říká klimatolog Batjargal Zamba. „V posledních asi dvaceti letech je veliké horko a málo prší. Když neprší, tak neroste tráva a je gan – sucho. V letech 1995 a 96 to bylo ještě dobré, ještě pršelo, ale od té doby je horko a sucho,“ vzpomíná sám Čandrábal. Sucho ale není jediným problémem, kterému musí mongolští pastevci čelit. Kritickým pro ně může být i další související trend, a to přesun srážek mezi letním a zimním obdobím roku.

Výše popsané klimatické podmínky mohou vést k situaci, kterou Mongolové označují nepřeložitelným slovem dzud. Jak vysvětluje Zamba, „dzud není jen jevem přírodním, ale i sociálním“. Neoznačuje pouze vyprahlé léto, po kterém přichází studená zima, ale zahrnuje v sobě i zkušenost, že v suchém létě se zvířata dostatečně nevykrmí, nenahromadí dostatek tuku a následně pak nepřežijí tuhou zimu.

Dokument uslyšíte na Prix Bohemia Radio!

Kdy: pondělí 1. dubna 2019 | 15:50 - 16:50 | poslech + diskuze
Kde: Divadelní sál Uměleckého centra UP
Vstupné: zdarma na základě akreditace

Podívejte se na podrobný program poslechového dne.

Šetříme lesy, šetřete taky! Scénář dokumentu si stáhněte do svého mobilního telefonu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Dokument
Název: V mongolské stepi uprostřed léta
Autor: Jiří Slavičínský
Režie: Jiří Slavičínský
Dramaturg: Brit Jensen
Zvuková a technická realizace: Jiří Slavičínský
Délka (v minutách): 41:03
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Dvojka

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio