Zasedání druhé poroty - Cena je jenom jedna?

21. září 2010

Dát kouzelné brýle, které ukážou bohatství barevných tónů dokážou rozhlasové hry. Zasedání poroty nejpočetnější kategorie festivalu Prix Bohemia Radio provázely vyhrocené emoce. Hlavní cena je jen jedna - a výborná díla dvě.

Přes tři desítky rozhlasových her se utkaly o přízeň poroty vedené režisérem a scenáristou Jaro Rihákem, v níž dále zasedla dramaturgyně a redaktorka Zuzana Grečnárová, mistr zvuku a pedagog Jan Čeněk, zvukový režisér a pedagog Martin Pinkas a herec, recitátor, hudebník a scénárista Alfred Strejček. Zatímco u ostatních kategorií panovalo v porotách leckdy lehké rozčarování, porotci rozhlasových her si mnuli ruce. "Sice máme dilema, ale je to pro český rozhlas dobré, že ho máme," nastolil téma Jaro Rihák. "Objevily se tu skvělé věci", dodal.

Něčeho se porotě ale přesto nedostávalo - cen. V kategorii se totiž objevila dvě unikátní díla aspirující na cenu hlavní, ale dvě díla naprosto nesrovnatelná. Jedno jako zástupce výborně provedené klasiky, jedno jako zástupce nové a tvůrčí "new wave". "Kdyby to byla dvě díla podobná, dalo by se snad vybrat jedno "lepší", tato dvě jsou však na naprosto opačných pólech žánru, a proto se nelze rozhodnout," shodovala se porota. "Hlavní cena je ale prostě jen jedna, tak to je", oponoval ředitel festivalu Miroslav Dittrich. Jak tento spor dopadne, se ukáže již dnes večer na slavnostním předání cen.

autor: Zuzana Cajtlerová
Spustit audio

Naši partneři