Zasedání první poroty - Otazník i vykřičník

21. září 2010

Co nikdo neví, jako by se nedělo - toto rčení ukrývá první mezinárodní kategorii na Prix Bohemia Radio 2009, a to žánr populárně naučného pořadu. O ceny zde v letošním ročníku bojuje hned 26 soutěžních pořadů. Mimo českých reprezentantů také zástupci z Německa, Dánska, Bulharska nebo Rumunska.

Nad jejich osudy bdí a svědomitě o nich rozhoduje pět odborných porotců - redaktorka a moderátorka Monika Gerdesowa z Lužickosrbského rozhlasu, Ľubica Drutarovská, redaktorka, publicistka a moderátorka z Košic, Eliška Závodná, redaktorka, moderátorka a překladatelka z Českého rozhlasu 3 - Vltavy a Vladimír Kořen, zástupce České televize. Hlavním slovem pak vládne předseda poroty, novinář, ekonom, lektor komunikace a hlasové výuky Libor Vacek.

Všichni očekávali, že kolem "kulatého stolu" to bude vřít a překypovat napjatými emocemi, jak to na podobných akcích bývá téměř pravidlem. Pravdou se však stal takřka úplný opak. Porotci po pečlivém poslechu všech děl předložili ostatním jakýsi svůj "užší výběr" - kvalita pořadů však byla natolik rozdílná, a mezi porotci v tomto zavládla taková shoda, že nebylo skoro nutné tyto pořady jmenovat nahlas. A jasno měli i v tom, koho z tohoto užšího výběru ocení. Menší boj se rozhořel pouze v kategorii pořadů českých. Všichni porotci si však svých kolegů váží a rádi se nechají přesvědčit jejich dobrými argumenty, a proto se i na vítězích dohodli snadno, hladce a jednomyslně.

Na zasedání poroty populárně naučných programů sice vládla vzácná shoda; to ovšem neznamená, že by byli porotci s díly spokojeni. Naopak. Padlo i prohlášení, že opravdu dobrá díla by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Stěžejním slovem všech výtek se stalo "řemeslo". Většina tvůrců na něj - dle slov porotců - naprosto rezignovala. Objevila se zde zajímavá díla, ale zpravidla velmi chudá v použití rozhlasových prostředků. Tím je pak donutila položit si otázku: "Co je pak tedy lepší kritérium: zajímavost díla nebo zvládnuté řemeslo?"

Zaznělo také zamyšlení - pokud je tohle to nejlepší, tak co je pak průměr?! Co porotci naopak oceňovali? Jak již bylo zmíněno, hlavně zvládnuté řemeslo. Dále pak, když se autoři nebáli vážného tématu, když se nebáli klást nepříjemné otázky, týmovou spolupráci, práci lidí "v pozadí", plasticitu, práci s rozhlasovým archivem, autenticitu, důslednost při sběru materiálu a samozřejmě dobré a tvůrčí nápady.

Jak toto mezinárodní klání populárně naučných pořadů dopadlo je již známo. Porota si však svůj verdikt uchová do čtvrtečního večera v tajnosti.

autor: Zuzana Cajtlerová
Spustit audio

Naši partneři