Akademici, mediální odborníci a multimediální umělci. Do festivalové poroty v kategorii Multimédia usedne šest osobností

21. únor 2019

Kategorie Multimédia se na 35. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio objevuje zcela poprvé. Její zařazení odráží současnou výzvu, kterou pro mediální domy znamená multimedializace obsahu. Určena je projektům, které neotřelým způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci.

Mezi porotce kategorie Multimédia zasedne absolvent pražské UMPRUM, grafický a digitální designer na volné noze zabývající se především většími projekty www aplikací a komunikačním designem Bohuslav Stránský. Od roku 1989 působil jako instruktor kurzů seberozvoje, později také jako lektor kurzů týmové spolupráce. Od roku 2007 vede ateliér Digitálního designu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na Fakultě multimediálních komunikací, který je jako jeden z mála v České republice zaměřen primárně na design digitálních médií a elektronické publikování.

Další místo zaujme akademička Dita Malečková. Pedagožka, filozofka a autorka mnoha textů věnujících se futurismu a novým médiím působí na Studiích nových médií Filozofické fakulty UK, kde přednáší o současné filozofii, vizuální kultuře a umění v kontextu nových médií. Zabývá se filozofickými aspekty médií a zajímá se o oblast Digital Humanities. Vystudovala filozofii a informační vědu na Univerzitě Karlově.

Členem poroty nové multimediální kategorie se také stane Filip Rožánek. Mediální a marketingový analytik, novinář, lektor digitální komunikace a odborník na nová média do loňského roku řídil oborový týdeník Marketing & Media a posléze jeho digitální aktivity. Předtím připravoval obsahové speciály pro web Hospodářských novin. Více než osm let pracoval v Českém rozhlase, kde prošel pozicemi od webeditora přes vedoucího internetové redakce až po strategického analytika. Ve veřejnoprávním rádiu se podílel na reformách internetového zpravodajství a dětského vysílání. Za inovativní projekt Srpen 1968 na sociálních sítích získal v roce 2014 Novinářskou cenu. Školí digitální technologie pro úřady, advokáty, diplomaty i další specializované profese. Každoročně přednáší na Letní žurnalistické škole a čerstvě také na Letní škole evropských studií.

O vítězích 35. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet jedna členů poroty. V dokumentární, dramatické a reportážní kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí. O vítězích v kategorii Multimédia rozhodne osobností šest.

Porota před konáním festivalu provede z přihlášených děl předvýběr, které pošle do finálového boje. Vítězové vzejdou z tajného hlasování po vyslechnutí soutěžních pořadů.

Matěj Hájek aka Otto Horsi, čtvrtý člen poroty, v současné době žije a tvoří v Praze, ale jeho tvorba nemá místní omezení. Krajinou geografickou či krajinou médií se pohybuje po cestách rušných stejně směle jako v místech nepopsaných. Je spoluzakládajícím členem nikdy neexistující skupiny Ztohoven a autorem projektů na pomezí architektury, sochařství a landartu. Dlouhodobě se věnuje vztahu sochy a herní funkce realizovaném v podobě rozměrných projektů dětských hřišť jako jsou Rezervace Bororo a Herní krajina Pecka. Vystudoval AVU. Studium zahájil v ateliéru Veroniky Bromové, aby ho zakončil v sochařské škole Jaroslava Róny. Projekty, na kterých autorsky spolupracoval, byly ve svých kategoriích oceněny Grand Prix Architektů, Dřevostavbou roku, či nominací na Czech Grand Design.

Ve volné tvorbě čerpá z odkazů brutalistní architektury v ose post primitiv zombie formalizmu. V současné době spolupracuje souběžně na projektech zahrnujících folie architekturu a tak zvané playscapes s ateliérem Land05 a Moloarchitekti. V průzkumu hranic hmoty a virtuálních fenoménů kolaboruje se studiem R/FRM.

Výsledky soutěže bude mít v rukou také Petr Uchytil. V oblasti marketingu, komunikace a obchodu rádiového vysílání působí více jak 12 let. Začínal jako marketingový manažer společnosti Regie Radio Music, zastupující na českém a slovenském trhu stanice Evropa 2, Europa 2, Frekvence 1, Impuls, později BBC/Zet ale také řadu regionálních stanic a programových sítí (např. Kiss). Dnes působí jako ředitel divize marketingu a podpory obchodu mediálního zastoupení Radiohouse a má na starosti zejména podporu komerčních zájmů stanic Frekvence 1, Evropa 2, rádia Blaník, sítě Hit rádií a dalších více jak 50 stanic v éteru i na internetu. Kromě strategického marketingu a podpory prodeje reklamy se zaměřuje také na programový i komerční výzkum, projekty společenské zodpovědnosti. Petr Uchytil rovněž moderoval v rádiu několik odborných pořadů, zabývá se digitálními platformami audio vysílání a nejnovějšími trendy v oblasti multimédií. Pravidelně přednáší na oborových akcích i na akademické půdě. Absolvoval ČZU, FFUK a VŠEM. Je ženatý a má dvě děti. Miluje rádio ve všech jeho podobách. Jak on sám říká #radiojenejlepsi.

Nejlepší evropská hra nebo Novinářská křepelka. Porotci v kategorii Reportáž se pyšní řadou ocenění

Festivalová porota hodnotí soutěžní dokumenty na festivalu Prix Bohemia Radio

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci se zkušenostmi z tuzemské i zahraniční rozhlasové scény.

Poslední místo ve festivalové porotě patří Vladimirovi 518. Umělec se přes graffiti dostal k hudbě a ta se stala páteří jeho uměleckého vyjadřování. V Čechách snad není nikdo mezi čerstvou dospělostí a ranými čtyřiceti, kdo by neznal jeho domovskou kapelu PSH. Už dávno nejde jen o hip-hop, ale o postoj ve službách hip-hopového žánru a manifest silné vůle, odhodlaní i vášně pro danou věc. Kromě neustálého koncertování s domovskými PSH Vladimir 518 neúnavně spolupracuje s kdekým napříč českou hudební scénou. Je znám tím, že nerespektuje žánrové mantinely a vždycky ctí úroveň a nastavenou kvalitu. Proto jeho jméno figuruje i v bezpočtu různých spoluprací, ať už se členy jeho gangu BiggBoss, nebo s lidmi mimo něj. Vlastní vydavatelství navíc dalo Vladimirovi i jeho kolegům volnost a svobodu spolupracovat s těmi, kteří naplňují jejich kvalitativní i morální měřítka. Je jedno, jestli se jedná o hudbu, nebo o jiné vydavatelské aktivity jako jsou třeba různé knižní tituly. Sám V518 se krom hudby věnuje i komiksu, ilustracím, audiovizuálním instalacím, experimentálnímu divadlu i architektuře. Jeho Kmeny a Kmeny 0 patří mezi urbanistické bible. Vladimir 518 miluje oheň jako symbol. Titul jedné z jeho novějších skladeb „Nemám zájem“ dokonale vystihuje, jakou cestou se vydal. Cestou svobodné volby bez nutnosti dělat kompromisy. V tom je jeho vlastní oheň a síla. 

autor: nwe
Spustit audio