Nejlepší evropská hra nebo Novinářská křepelka. Porotci v kategorii Reportáž se pyšní řadou ocenění

21. únor 2019

O vítězích reportážních příspěvků v soutěži Prix Bohemia Radio bude rozhodovat pětice porotců. V odborné porotě zasednou odborníci se zkušenostmi z tuzemské i zahraniční rozhlasové scény.

Do odborné poroty v Kategorii Reportáž zasedne například Andrzej Brzoska. Zvukový režisér, jehož kariéra je spojena s Polským rozhlasem od roku 1979, získal titul doktora múzických umění se specializací na zvukovou režii. Je členem Polské fonografické akademie, v letech 1994 až 2009 působil jako zástupce ředitele Divadla Polského rozhlasu. Jeho nahrávky při mnoha příležitostech reprezentovaly Polský rozhlas na nejrůznějších mezinárodních festivalech: Prix Italia, Prix Europa, Prix Marulić a další. V roce 2002 vyhrál hlavní cenu na festivalu Prix Marulić ve Hvaru, k jeho dalším úspěchům patří ocenění z festivalů Prix Italia a Dwa Teatry v Sopotech. Jeho rozhlasová hra Andy získala titul „nejlepší evropská hra roku 2013“ na mezinárodním festivalu Prix Europa v Berlíně.  Přednáší na Hudební univerzitě Fryderyka Chopina a na Národní akademii múzických umění Aleksandera Zelwerowicze ve Varšavě. V roce 2001 získal ocenění AES Fellowship Award za trvale vysokou kvalitu rozhlasové tvorby a za výsledky v oblasti audio a technologií. V roce 2016 založil rozhlasovou stanici Radio Voice of Children ve Vzdělávacím ústavu pro nevidomé děti v Kibeho ve Rwandě. Jeho nahrávka Christmas Time získala prestižní ocenění Platinové CD roku 2018.

Druhým porotcem se stane spisovatel, publicista a rozhlasový redaktor žijící v Praze David Vaughan. Za dokumentární román Slyšte můj hlas získal čtenářskou cenu Česká kniha za rok 2015 a je autorem řady oceněných rozhlasových dokumentů pro BBC a Český rozhlas. Učí žurnalistiku a přednáší o dějinách sdělovacích prostředků na několika pražských vysokých školách. Je autorem historické studie Bitva o vlny, která mapuje roli rozhlasu během mnichovské krize. Osm let působil jako šéfredaktor Radia Praha, zahraničního vysílání Českého rozhlasu, a předtím jako pražský zpravodaj BBC.

O vítězích 35. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet jedna členů poroty. V dokumentární, dramatické a reportážní kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí. O vítězích v kategorii Multimédia rozhodne osobností šest.

Porota před konáním festivalu provede z přihlášených děl předvýběr, které pošle do finálového boje. Vítězové vzejdou z tajného hlasování po vyslechnutí soutěžních pořadů.

Třetí v řadě porotců bude Emily Thompson, která produkuje projekt Svobodné Evropy s názvem Lady Liberty prezentující díla novinářek a ženská témata v oblasti vysílání Svobodné Evropy. Rovněž uvádí podcast Heard It From Her, což jsou rozhovory se zajímavými ženami z médií. Než začala pracovat pro Svobodnou Evropu v roce 2013, působila jako nezávislá přispěvatelka několika světových médií, jako jsou například Public Radio International a GlobalPost. Předtím pracovala jako autorka a redaktorka listu Prague Post a několika dalších periodik se zaměřením na střední Evropu. Získala magisterský titul v oboru filologie na Masarykově univerzitě v Brně a titul bakaláře v oboru anglická a francouzská literatura na Kansaské státní univerzitě ve Spojených státech. Jejím rodným jazykem je angličtina a mluví též plynně česky a francouzsky.

Peter Lange, čtvrtý člen poroty, vystudoval publicistiku, politologii a moderní dějiny na Svobodné univerzitě Berlin. Od roku 1983 pracoval jako redaktor zpravodajství rozhlasové stanice Rias Berlin a Deutschlandradio Berlin. V roce 1995 se přesunul jako vedoucí redakce zpravodajství do kolínského Deutschlandfunk. Poté působil jako moderátor v Zeitfunk, vedoucí oddělení v Aktuelles a mezi lety 2007 až 2016 byl šéfredaktorem Deutschlandradio Kultur v Berlíně. V roce 2016 se přestěhoval do Prahy, kde pracuje jako zahraniční zpravodaj ARD a Deutschlandradio pro Českou republiku a Slovensko.

Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

Poslech dokumentů na festivalu Prix Bohemia Radio

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned tři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků.

Poslední místo ve festivalové porotě patří bývalému zahraničními zpravodaji Českého rozhlasu Petrovi Vavrouškovi. Jako reportér se Petr zúčastnil se dvou zimních olympiád a vysílal například ze základního tábora Mount Everestu. Působil také v krizových oblastech, například v Afghánistánu, Pákistánu či Makedonii. Jako stálý zahraniční zpravodaj působil v Rusku, Polsku, Pobaltí, Bělorusku a na Slovensku. Za svou práci v Českém rozhlase získal mnoho ocenění, např. Novinářskou křepelku. Je dvojnásobným vítězem Novinářské ceny a v roce 2008 získal Mezinárodní cenu Prix Bohemia Radio. Je také autorem knih Ruské duše a Polské duše. Dnes pracuje jako obchodní ředitel firmy mmcité+.

autor: nwe
Spustit audio