Big Band oslavuje i v Poděbradech

21. květen 2015

Big Band Českého rozhlasu, legendární TOČR, slaví v letošním roce 50 let své existence. Výročí připomněl dubnový slavnostní koncert v Národním domě na Vinohradech a také speciální webové stránky, které mapují slavnou historii orchestru i současný repertoár. Dnes se Big Band v čele s dirigentem Václavem Kozlem představil i v poděbradské Kolonádě.

Big Band Českého rozhlasu navazuje na svoji nejlepší tradici a každý měsíc pořádá veřejný koncert v legendárním rozhlasovém Studiu A v Karlíně spojený s nahrávkou pravidelného rozhlasového pořadu. V rámci těchto koncertů je poskytován prostor i mladým a nadějným tělesům a sólistům. Orchestr se tak cílevědomě stará o udržování tradice jazzové a taneční hudby u nás, která se za 50 let existence tělesa stala již spíše alternativní uměleckou formou.

Orchestr se snaží o příležitostnou spolupráci s řadou známých zpěváků a instrumentálních sólistů, kteří mají blízko k jazzovému cítění. Takto se po boku Big Bandu objevují Ilona Csáková, Leona Machálková, Michal Malátný, Jana Koubková nebo Antonín Gondolán. S orchestrem také dlouhodobě spolupracuje Karel Gott.

Průvodcem dnešního hudebního odpoledne byl Eduard Hrubeš a půldruhé hodinky příjemné hudby patřilo tentokrát jen orchestru. Poděbradské publikum, které zaplnilo Malý sál Kolonády do posledního místečka, si tak mohlo zavzpomínat a vychutnat proslulé swingové orchestrálky Glenna Millera. Orchestr zahájil koncert rázným Saint Louis Blues March a v nastoleném tempu neustal až do samého závěru. A znovu potvrdil, jaký má i v dnešní přetechnizované době klasický bigband jedinečný a nenapodobitelný zvuk.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři