Den plný her

29. říjen 2012

Jednou z tradičních kategorií Mezinárodního rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio je rozhlasová hra. Královna všech disciplin, vévodkyně rozhlasového vysílání.

V letošním roce je do soutěže přihlášeno 39 her, které bude posuzovat porota ve složení Kristina Žantovská, Pavla Gavlasová, Ondřej Urban, Lukáš Trpišovský a Janek Uhrin. Jako každoročně, i letos provedla porota již v Praze předvýběr her a vybrala osm, které se posluchačům na semináři v Poděbradech představí vždy po dvou ve dvou blocích, kterými provází Aleš Vrzák.

V prvním úterním dopoledním bloku byly představeny hry s názvy Věřitelé a Muž činu. Pořadatelé se rozhodli pro spojení vždy dvou podobných témat. Toto dopoledne se tedy neslo v duchu severské tvorby. Obě hry přinesly prvky dramatu a krimi. Věřitelé řešili milostný trojúhelník s nepříliš dobrým koncem a Muž činu se zabýval kulturní problematikou. Obě hry byly plné akčních zvratů, které všechny zaujaly.

V prostorách kongresového sálu bylo plno a všichni účastníci se zájmem poslouchali.

V odpoledním bloku byly hry zaměřené na děti a mládež. Představila se pohádka Královský osud a rozhlasová hra ze Slovenského rozhlasu Mňa kedys´. Královský osud byl zaměřen spíše na malé posluchače. Nechyběla tu líbezná princezna Lada, Udatný princ Rons, ale i zlý vůdce družiny Gorm. Naopak poslední hra dnešního dne byla plná humoru a pubescentního uvažování, které rozesmálo celý sál.

Poslech rozhlasových her 2011-12

Po skončení poslechů probíhala živá diskuze mezi porotci a posluchači, kde prezentovali různé názory. Jak budou hodnotit další čtyři hry, se dozvíme zítra.

autor: Vilma Častová
Spustit audio

Naši partneři