I. Hudebně-publicistický pořad

23. září 2010

mezinárodní kategorie

Milan Lasica - předseda poroty

Herec, autor, scenárista a režisér. Představitel vyhraněného komediálního herectví soustředěného na sdělení a přesnou pointu. Jako činoherní herec vytvořil výrazné typy a charaktery se smyslem pro satirické a parodistické akcenty (Sladké hry minulého léta, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Vážení přátelé, ano, Saturnin, Výchova dívek v Čechách, Pasti, pasti, pastičky, Hanele, Obsluhoval jsem anglického krále). Rovnocennou složku jeho díla tvoří i literární činnost. Je spoluautorem řady scének, dialogů, písňových textů a celovečerních programů (Večery pre dvoch, Ktosi je za dverami), ve kterých vystupoval se svým partnerem Júliem Satinským. Spolu účinkovali také v mnoha rozhlasových a televizních pořadech.

Logo

Rostislav Černý - člen poroty

Vystudoval DAMU a začínal jako herec-zpěvák v divadle Semafor. V 60. letech působil i na dalších malých scénách (Paravan, Viola). Je autorem mnoha rozhlasových a televizních pořadů a písniček. Některé hity jsou dodnes "věčně zelené" (Trezor, Oliver Twist). Pětadvacetiletou absenci v České, resp. Československé republice vyplnil spoluprací s německou a anglickou televizí, převážně na seriálech pro děti. Nyní je volným aforistou-publicistou a překladatelem německých a anglických divadelních her a redaktorem německého vysílání pro menšiny v Českém rozhlase.

Logo

Michael Prostějovský - člen poroty

Textař, libretista, rozhlasový novinář a producent. Vystudoval divadelní a filmovou vědu se zaměřením na hudební divadlo. Je autorem bezmála čtyř set písňových textů. V gramofonové firmě Supraphon pracoval jako šéf dramaturgie a produkce. Po svém odchodu do Německa (počátkem 80. let) působil jako redaktor rozhlasových stanic Deutschlandfunk a Deutsche Welle. Díky svému dlouhodobému pobytu v zahraničí měl možnost důkladně poznat muzikálové produkce jak v Německu, tak i v Londýně a New Yorku. Je autorem českých libret rockové opery Jesus Christ Superstar a Cats (Kočky). Jeho přebásnění muzikálu Evita bylo využito pro titulky stejnojmenného velkofilmu s Madonnou. Pro projekt muzikálové adaptace opery Antonína Dvořáka Rusalka přepracoval nejen libreto, nýbrž byl rovněž uměleckým šéfem pražské inscenace.

Logo

Karel Zajíc - člen poroty

Po studiu hudebně-dramatického oboru Pražské konzervatoře působil ve Středočeském divadle Kladno a Mladá Boleslav a v Kolíně. V 90. letech pracoval jako hlasatel a režisér vysílání v České televizi. Byl šéfredaktorem soukromých rádií VOX, Alfa a Blaník. Od roku 1999 pracuje v Českém rozhlase, v současné době na pozici poradce výkonného ředitele Českého rozhlasu. V poslední době se specializuje na výrobu zvukové grafiky a self-promotion. V projektu Odhalení je autorem zvukové podoby znělky a hudebním dramaturgem.

Logo

Ľubomír Zeman - člen poroty

Absolvent FF UK, obor žurnalistika. Akademický titul získal za práci o hudební publicistice v rozhlase. Mnoho let pracoval na významných pozicích v Slovenském rozhlase, byl zakladatelem a prvním ředitelem rádia ROCK FM a ředitelem marketingu Slovenského rozhlasu. Je známý i jako textař populární hudby, napsal téměř 500 písňových textů, z kterých se mnohé staly hity (Ulica, Tuláci v podchodoch, Kaskadér, Voňavky dievčat, Chlapčenský úsmev, Taliansky muzikál, Žuvačka za uchom, Pár nôt, V slovenských dolinách). Jako novinář a hudebník procestoval mnoho zemí světa, fotografoval a psal reportáže pro renomované noviny a časopisy a připravoval rozhlasová pásma a televizní scénáře. V současnosti pracuje jako umělecký producent nadregionální obchodní televize TVA.

Logo
Spustit audio

Naši partneři