IV. kategorie

24. září 2010

Zpravodajská reportáž

Zpravodajská reportáž do 8 minut za období od 1. 1. 2009 do 31. 5. 2010.

1.
Zblízka – Cesta do Vancouveru: Lukáš Bauer jako orientační běžec
Tomáš Kohout
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Reportáž byla součástí dlouhodobého projektu „Cesta do Vancouveru“, ve kterém reportéři sledovali 8 českých reprezentantů, kteří měli naději získat na ZOH medaili. Cílem bylo netradičně přiblížit zákulisí přípravy špičkových sportovců.

2.
Fotbal se stěhuje do Afriky, připoutejte se
Jan Kaliba
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Reportáž přibližující prostředí, kde za pár hodin začíná mistrovství světa fotbalistů do 20 let, které Mezinárodní fotbalová federace FIFA poprvé svěřila africkému kontinentu.

3.
Meteor – Rekonstrukce svazků Stasi
Jiří Hošek (spoluautor Marek Janáč)
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Drobné útržky asi 45 miliónů stránek napěchované v 16 tisících pytlích. Dost možná největší puzzle na světě. Řeč je o svazcích Stasi, které v r. 1989 roztrhali holýma rukama zaměstnanci východoněmecké státní bezpečnosti. Od r. 1995 se v Německu snaží dát obří skládačku s „výbušným“ obsahem znovu dohromady.

4.
Radiofórum – Rakovinové vesnice v Číně
Robert Mikoláš
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
V Číně existují desítky tzv. rakovinových obcí. Jde o vesnice, ve kterých lidé ve velkém počtu umírají na nádorová onemocnění způsobená znečištěným životním prostředí. Několik aktivistů dokonce vydalo jejich mapu.

5.
Zblízka – Hořící uhelná pole
Robert Mikoláš
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
V Čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko už 40 let hoří uhelná pole. I na nich ale stojí vesnice obývané lidmi. Většina z nich se kvůli špatnému ovzduší nedožije vysokého věku a úřady to prakticky nezajímá.

6.
Meteor – Geotermální energie na Islandu
Vojtěch Berger (spoluautor Marek Janáč)
Český rozhlas 1 – Radiožurnál
Island – donedávna jeden z nejbohatších států světa. Dnes ostrov zasažený finanční krizí. Islanďanům zůstává jedna jistota – energetická soběstačnost, protože jeho „ropou“ je horká podzemní voda, která vytápí islandské domy a podílí se i na výrobě elektřiny.

7.
Marie Restituta – Hra o jeptišce popravené nacisty
Vilém Faltýnek
Český rozhlas 7 – Radio Praha
Příspěvek o ojedinělé divadelní inscenaci divadla Feste. Mladí brněnští divadelníci Jakub Mack a Pavel Gejguš se inspirovali skutečnou událostí z 2. světové války a inscenovali vlastní původní drama-koláž. Příspěvek je reportáží z jedné z mála repríz v zábrdovickém kostele Nanebevzetí Panny Marie.

8.
Pašijové hry
Ivan Studený
Český rozhlas České Budějovice
Reportáž ze zkoušky vesnického souboru, který hraje už léta Pašijové hry ve svém vlastním amfiteátru. Tentokrát se snaží secvičit to, co dělají už léta v jiném prostoru, jako výjezdní představení.

9.
Češi v Srbsku
Hana Soukupová
Český rozhlas České Budějovice
Zvukový obrázek krajanského života v srbské Vojvodině. I když se tato komunita postupně asimiluje a vymírá, ještě tu znějí starodávné písně a kontakty se starou vlastí jsou pro zdejší lidi milým rozptýlením v tíživé ekonomické situaci.

10.
Bitva u Cerekvice
Marta Růžičková
Český rozhlas Hradec Králové
Atmosféra jedné ze vzpomínkových akcí, které byly součástí rekonstrukce bitvy u Hradce Králové v r. 1866.

11.
Záchranka
Marta Růžičková
Český rozhlas Hradec Králové
Návštěva dispečinku hradecké záchranné služby v době, kdy byly silnice špatně sjízdné a k těžkým případům vyjížděla současně sanitka i vrtulník.

12.
Kalamita
Marta Růžičková
Český rozhlas Hradec Králové
Víkendová služba v Českém rozhlase Hradec Králové v době kalamity.

13.
Let balónem
Ilona Dvořáková
Český rozhlas Hradec Králové
Povzneste se nad starosti a problémy a podívejte se na svět z výšky v reportáži z letu balónem
nad Hradcem Králové.

14.
Daruj krev s Českým rozhlasem
Ilona Dvořáková
Český rozhlas Hradec Králové
Autorka se rozhodla darovat krev a natočila reportáž o tom, co dárce čeká a co musí absolvovat před odběrem i během něj.

15.
Novorozenec
Zdena Kabourková
Český rozhlas Hradec Králové
Reportáž z módní přehlídky, která byla akcí Českého rozhlasu Hradec Králové a Nadačního fondu Novorozenec. Z této akce přibyly na konto fondu peníze na zakoupení přístrojů pro zajištění specializovaných diagnostických metod a léčebných postupů, které umožňují zachránit, těžce nemocné novorozence.

16.
Harrachovská jízda
Zdeněk Novák, Martin Pařízek, Jana Kudyvejsová
Český rozhlas Hradec Králové
Jeden ze série reportážních rozhovorů věnovaný zimním střediskům Krkonoš a Orlických hor představuje posluchačům lyžařské a turistické možnosti ski-center.

17.
Prokopka-bourání- bezdomovci
Milena Dvořáková
Český rozhlas Pardubice
Pardubičtí bezdomovci si budou muset hledat nové útočiště. Rozsáhlý opuštěný areál bývalé továrny Prokop se začíná bourat.

18.
Den otevřených dveří v úpravně vody Monaco na Chrudimsku
Josef Kopecký
Český rozhlas Pardubice
Jak funguje vodovodní síť se na vlastní oči přesvědčili návštěvníci úpravny vody Monaco na Chrudimsku.

19.
Noc s Andersenem
Ondřej Wolf
Český rozhlas Pardubice
Zavedeme Vás do chrudimské knihovny, kde se konala akce na podporu dětského čtenářství.

20.
Barmánci v Krucemburku
Milan Kopecký
Český rozhlas Region, Vysočina
Paní Lin z Barmy žije se 2 dcerami v bytě v domě s pečovatelskou službou. Smlouva říká, že po uplynutí pětileté ochranné doby má obec ubytovat azylanta dle obvyklých podmínek, což tento byt splňuje. Starosta ji chce vystěhovat do bytu, který žena, závislá na sociálních dávkách, nebude moci zaplatit.

21.
Troubky – první noc
Jana Zemková
Český rozhlas Olomouc
Troubky na Přerovsku opět zasáhla velká voda. Děsivé vzpomínky se obyvatelům vrátily v noci ze 17. na 18. května 2010. Opět museli před velkou vodou utíkat. Autorka se do obce dostala pár minut před tím, než ji od okolního světa odřízla voda.

22.
Zápisník o zlaté rybce z Troubek
Jana Zemková
Český rozhlas Olomouc
Troubky se v r. 1997 staly symbolem ničivých povodní na Moravě. Nyní zasáhl živel znovu. Autorka sledovala osudy rodiny Grešákových, kteří už týden uklízejí svůj zatopený dům a přemýšlejí, z čeho uhradí jeho opravy.

23.
Reportáž z povodňového evakuačního centra v Oplocanech
Radoslava Kvasničková
Český rozhlas Olomouc
Reportáž z povodňového evakuačního centra v Oplocanech, do kterého byli převezeni ohrožení obyvatelé z Troubek. Natáčelo se v době, kdy byla obec zaplavena a nebylo jisté, zda se situace ještě nezhorší.

24.
Druhá šance
Radoslava Kvasničková
Český rozhlas Olomouc
Charita v Olomouci zprovoznila první byt, ve kterém mohou samostatně bydlet lidé s duševním onemocněním. Reportáž vypovídá o tom, jak se tam žije prvním nájemníkům.

25:
Reportáž z povodní v Troubkách
Radoslava Kvasničková
Český rozhlas Olomouc
Reportáž ze zaplavených Troubek v době, kdy probíhala první evakuace obyvatel. Někteří ale odmítli opustit své domovy.

26.
Na skok v bylinných lázničkách
Ivan Sekanina
Český rozhlas Ostrava
Bylinné lázničky v Komorní Lhotce na Frýdeckomístecku jsou jedinečným místem k odpočinku. Snoubí se v nich moderní trendy relaxace s klasickým užíváním bylin. Přestože je otevřeli poměrně nedávno, mají už mezi turisty velmi slušný ohlas.

27.
Povánoční zdobení
Michal Schoffer
Český rozhlas Ostrava
Senioři někdejší ostravské Nové huti mají už řadu let tradici povánočního zdobení stromků. Nezdobí je doma, ale v lese, a radost z nich má především hladová zvěř. Místo skleněných ozdob na nich totiž najde nedojedené vánoční cukroví, ovoce a zeleninu.

28.
Katyňská pieta
Andrea Čánová
Český rozhlas Ostrava
Reportáž dokumentuje pietní akt v Českém Těšíně, který je typickým příhraničním městem, několik dnů po leteckém neštěstí, při kterém zahynuli vrcholní představitelé Polska.

29.
Křížem krajem – Policisté rodí
Silvie Mikulcová
Český rozhlas Ostrava
V magazínu Křížem krajem zaznamenáváme události lokálního charakteru. Věnujeme se zajímavým a netradičním místům, mluvíme s lidmi, kteří jsou v něčem výjimeční.

30.
Povodně na dosah
Martin Knitl
Český rozhlas Ostrava
Koláž autentických záznamů přímo v zatopených oblastech, která má jediný cíl – ukázat realistický rozsah povodňových následků, emoce a atmosféru zcela bez komentáře.

31.
Povodňová kuchyně
Naďa Čvančarová
Český rozhlas Ostrava
Letošní povodně opět prověřily, nakolik jsou lidé schopni si pomáhat a držet pospolu. Kuchařkám jedné z karvinských škol nebylo zatěžko vařit záchranářům až do večera a o víkendu. Za jídlo i vlídné slovo jim byli hasiči, policisté a další neobvyklí strávníci skutečně vděční.

32.
18 cm
Český rozhlas Region, Vysočina
Daniel Burda
Pouhých 18 cm plotu stačí dvěma rodinám ze Strážku na Žďársku k tomu, aby skoro 40 let zaměstnávaly soudce a úředníky. Nekonečný spor přechází z generace na generaci.

Spustit audio

Naši partneři