Jak se rodily ceny pro vítěze PBR 2004

1. srpen 2012

Již čtyři měsíce před okamžikem, než vítěz převezme z rukou ředitele festivalu Josefa Havla nebo starosty města Poděbrady Jozefa Ďurčanského cenu Prix Bohemia, se začíná skleněná krása rodit.

Nejdříve vznikne grafický návrh malovaný ručně. Taková skica. Poté se návrh dostane do počítače, kde vzniká základní tvar a podoba jednotlivých bloků, které se budou lepit dohromady. Je také potřeba sladit rozměry jednotlivých grafických prvků, které budou na sklo vypískovány. Jedná se o logo PBR, rok konání a také o nápisy, v jaké kategorii je cena udělována.

V huti se odlije blok skla, který se tvaruje na dané rozměry. V případě ceny PBR se může jednat o tři, eventuálně o šest částí pro jednu cenu, které se ve finále dávají dohromady. Bloky skla se brousí a leští.

Cena je připravená - vítěz ji může převzít

Mezitím vzniká nápis podle grafického návrhu z počítače s přesnými rozměry. Ten se přenese na speciální fólii a osvícením ve vakuu po dobu 38 sekund vzniká negativ, který se vymyje vodou a je připraven na nalepení na samotné sklo. Slouží k tomu, aby zakryl ty části skla, které po vypískování zůstanou hladké. Opískovaná část bude matná a bude se jevit jako čitelný nápis na skle.

Když jsou jednotlivé bloky skla hotové, následuje jejich slepení speciálním lepidlem, které je třeba vytvrdit pod UV lampou. Spoj pak pevně drží během několika sekund.

A hotová cena vystavená v krabičce vystlané saténem může být předána vítězi.

autor: Hynek Bulíř
Spustit audio

Naši partneři